Pelješki most: Završeni radovi pod morem

  Pero Štrbe, HRT

  374
  Foto: HRT

  Na gradilište Pelješkog mosta stigao je brod koji će odvesti plovne objekte korištene za radove u moru. To znači da su radovi ispod površine i na samoj površini mora završeni – sada čekamo da se dvije hrvatske obale napokon spoje mostom, piše HRT.

  Zhen Hua 33  treći je potopni brod koji je u nepune dvije godine uplovio na gradilište Pelješkog mosta. Tijekom noći brod je uronio u more tako da se teretni dio našao više od metra ispod morske površine i remorkeri su na njega uguravali plovne objekte.

  Kad ispusti balast brod će se podići i sa šest plovnih objekta pomoću kojih su obavljani radovi u moru, otploviti u Kinu. Drugim riječima, završeni su svi radovi ispod morske površine, no u punom su jeku aktivnosti kojima most raste u visinu i dužinu.

  „Na gradilištu se trenutačno izvode armirano-betonski radovi na izgradnji pilona te montaži i zavarivanju čelične rasponske konstrukcije“ – govori Davor Perić, inženjer Hrvatskih cesta na gradilištu Pelješkog mosta. Iduća isporuka čeličnih segmenata očekuje se 22. studenog kada stiže 15 novih čeličnih segmenata koji teže ukupno 4300 tona, dodao je.

  Marjan Pipenbaher, projektant Pelješkog mosta, kaže da je riječ o jednom od pet najvećih mostova 21. stoljeća koji idu preko  mora.

  Da bi se premostilo more do Pelješca, trebat će manje od godinu dana.

   

   

   

  Ruskom teretnom brodu koji je prevozio radioaktivni otpad ponestalo goriva, tegljači došli u pomoć

  Komentiraj

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.