S morskog dna kod Rivnja izvučen avio motor Rolls Royce Merlin. Je li riječ o zrakoplovu Hurricane srušenom u rujnu 1944. godine?

  Zadarski.hr

  587
  Foto: Zadarski.hr

  Nakon pronalaska motora na morskom dnu kod Rivnja, arheolozi Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru konzultirali su stručnjake za zrakoplovnu povijest, Radovana Živanovića Rausa i Juricu Vučetića, koji su potvrdili kako je riječ o važnom nalazu, piše Zadarski.hr.

  Naime, to je 12 cilindarski motor Rolls Royce Merlin, koji je osim u slavne zrakoplove Spitfire ugrađivan i u Hurricane zrakoplove. S obzirom da su na motoru sačuvani dijelovi tri elise, očito je riječ u Hurricaneu.

  Povjesničari smatraju kako je riječ o zrakoplovu srušenom u rujnu 1944. g. ali daljnja istraživanja ovu tezu moraju potvrditi. Izrazili su i bojazan da bi ovaj motor mogao biti ukraden od strane samoprozvanih podvodnih istraživača i beskrupuloznih kolekcionara te čak prokrijumčaren izvan naših granica.

  Prošli tjedan, 22. listopada, arheolozi MCPA Zadar, Roko Surić, Maja Kaleb i Luka Bekić su uz pomoć Đanija Iglića iz ronilačkog kluba Sveti Roko Bibinje uspješno podigli motor s podvodnim padobranom i doteglili ga u luku Rivanj. Tamo je kamionskom dizalicom podignut i prebačen u Zadar. U petak ujutro uspješno je dopremljen u restauratorsku radionicu MCPA Zadar. Tamo ga je preuzela voditeljica radionice Antonija Jozić koja će odrediti strategiju konzervatorskih zahvata. Svi zajedno se nadamo kako će restuaracija proteći glatko, kako bi ovaj vrijedan motor, jedini sačuvan u Hrvatskoj, bio zasluženo izložen u Sv. Nikoli u Zadru, budućem prezentacijskom centru podvodne arheologije MCPA Zadar.

   

   

   

  Incident u La Mancheu: britanski komandosi oslobodili zauzeti tanker

  1 KOMENTAR

  Komentiraj

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.