Pod jedrom Hira 3: Ni u jednom trenutku nismo pomišljali odustati

  Danijela Bauk

  208
  Foto: Novi list

  Najpoznatija jedrilica s ove strane Jadrana, »Hir 3«, vratila se u matičnu luku, onu u Malom Lošinju. Iako su se na malološinjsku rivu iskrcali prošle subote, 17. listopada, Saša Fegić i Marina Đukanović još su uvijek pod dojmom pustolovine pod lošinjskim jedrom, piše Novi list.

  »Hir 3« pod kapetanskom palicom hrvatskog jedriličara i zaljubljenika u more Saše Fegića i s posadom koja se izmjenjivala po etapama, na ekspediciju oko svijeta krenula je iz Malog Lošinja 17. lipnja 2018. godine, a vratila se točno nakon dvije godine i četiri mjeseca, te prijeđenih 39 tisuća milja.

  »Hir 3« oplovio je 22. siječnja ove godine rt Horn, najveći izazov za svakog moreplovca, i to nakon što je oplovio Rt dobre nade i rt Leeuwin, te preplovio tri oceana – Atlantik, Indijski i Tihi ocean. Marina Đukanović na »Hiru« je plovila u prvoj etapi, i sad se pridružila na završnoj etapi.

  „Lijepo je putovati svijetom, ali lijepo je i vratiti se, pogotovo uz ovakav doček kakav su nam priredili u Malom Lošinju. Nakon 28 mjeseci na putovanju, teško se priviknuti ne biti stalno na brodu, u pokretu. Nisam još svjestan da sam stvarno doma.“ – kaže Saša Fegić.

  Marina Đukanović o svom iskustvu govori: „Na »Hiru« sam provela 13 mjeseci – prvih pet mjeseci 2018. od Malog Lošinja do Cape Towna, te još osam mjeseci ove godine na posljednjoj etapi puta, od Argentine do Lošinja. Svaki put moje se sudjelovanje oduljilo, prvi put zbog pucanja prednje pripone nasred Atlantika, zbog čega sam neočekivano prvi put preplovila Atlantski ocean, a u ovom drugom dijelu sve se oduljilo zbog pandemije i zbog činjenice da smo putovali protiv vjetra i valova, protiv Atlantskog oceana, pa smo napredovali prilično sporo.“

  „Planirao sam malo više od godinu dana, a potrajalo je 28 mjeseci. Ponajviše zbog toga što smo na početku putovanja imali havariju nasred Atlantika, te smo zbog toga i dugog prelaska Indijskog oceana prekasno stigli do Australije. Kako je rt Horn najbolje obilaziti ljeti, tijekom siječnja i veljače, morali smo pričekati do idućeg ljeta na južnoj hemisferi. Na oceanu je teško držati se rasporeda. Treba puno strpljenja.“ – kazuje Saša i dodaje kako su na oceanima imali i nezgoda.

   

   

   

  Nakon dvije godine plovidbe oko svijeta HIR 3 se vratio u Mali Lošinj

  Komentiraj

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.