Video: Bomba iz Drugog svjetskog rata eksplodirala tijekom uklanjanja

The Maritime Executive

588
Foto: The Maritime Executive

U utorak je bomba iz Drugog svjetskog rata neočekivano eksplodirala blizu luke Swinoujscie u Poljskoj dok ju je tim za uklanjanje eksploziva pokušao ukloniti.

Prošle je godine bomba Kraljevskog ratnog zrakoplovstva “Tallboy” pronađena na dnu Swinoujscieova kanala Piastowski (kanal Piast). Smatra se da je ta bomba od 12.000 kilograma tamo od uspješnog RAF-ovog napada na njemački brod Lutzow, u travnju 1945. Bila je to najveća neeksplodirana naprava iz Drugog svjetskog rata koja je pronađena u Poljskoj.

Nakon opsežnog planiranja i priprema, ronilački tim poljske mornarice u ponedjeljak je započeo rad na onesposobljavanju bombe. Na tiskovnoj konferenciji kojom je obilježen početak projekta, glasnogovornik poljske mornarice, poručnik Grzegorz Lewandowski, upozorio je da će zadatak biti vrlo opasan jer je eksploziv s vremenom možda postao manje stabilan, što ga čini osjetljivijim na vibracije ili udarce.

Prva faza bila je na rasporedu u utorak. Na snazi je bila mjera predostrožne evakuacije za sve civilno osoblje u krugu od 2500 metara.

Otprilike oko 14:30 sati bomba je neočekivano detonirala. Ronilački tim poljske mornarice već se udaljio od mjesta događaja i navodno nitko nije ozlijeđen.

“Bomba se može smatrati „neutraliziranom“, više neće predstavljati prijetnju plovnom putu.” – rekao je Lewandowski u izjavi.

Bomba “Tallboy” bila je dizajnirana u Velikoj Britaniji i izgrađena tako da prodre duboko pod zemlju i detonira s odgodom, kako bi raznijela sve iznad sebe. Debelo čelično kućište činilo je više od polovice težine, a kad bi se spustila s visine od 3-4 kilometra, mogla bi raznijeti otprilike 5 metara betona prije detonacije.

 

 

Brod za prijevoz pijeska se prevrnuo i potonuo u tjesnacu Hainan, dvoje mrtvih, 4 nestala

3 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.