Istraživanje i promocija koraljnih zajednica u Bokokotorskom zaljevu

Boka News

113
Foto: Boka News

U toku je realizacija projekta “Istraživanje i promocija koraljnih zajednica u Bokokotorskom zaljevu”, koji se fokusira na zaštitu staništa kolonija Zlatnog koralja (lat. Savalia savaglia) na lokalitetima Dražin vrt i Sopot, u suradnji Javnog poduzeća za upravljanje morskim dobrom i Instituta za biologiju mora iz Kotora.

U okviru ovog projekta, nedavno je završena akcija čišćenja koraljnih zajednica Zlatnog koralja (lat. Savalia savaglia) na ove dvije lokacije u Bokokotorskom zaljevu, pri čemu je sakupljeno 1163 komada čvrstog otpada, najviše plastične i staklene ambalaže, a koji je razvrstan i izmjeren prema “Metodologiji za monitoring otpada iz mora na morskom dnu” razvijenoj u okviru “IPA Adriatic DeFishGear” projekta, piše Boka News.

Foto: Boka News

Sljedeće aktivnosti projekta podrazumijevaju ograđivanje ova dva lokaliteta bovama na moru, koje će fizički onemogućiti prolaz i sidrenje plovila, u cilju zaštite staništa Zlatnog koralja (lat. Savalia savaglia), a uz prethodno dobivene suglasnosti Uprave za pomorsku sigurnost i Direkcije za inspekcijski nadzor u pomorskom i unutrašnjem plovnom prometu Ministarstva prometa i pomorstva. Također, projektom su planirane i aktivnosti postavljanja informativnih tabli i izrada informativnog materijala, kako bi se zainteresirana javnost bolje upoznala sa značajem Zlatnog koralja (lat. Savalia savaglia) i koraljnih zajednica u Bokokotorskom zaljevu.

Podaci o stanju ovih koraljnih zajednica, prvi put su dobiveni u 2019. godini u okviru projekta GEF Adriatic koji sprovodi Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Mediteranski akcijski plan Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu. Na osnovu podataka dobivenih kroz ovaj projekt, pokrenuta je inicijativa kod nadležnih institucija za zaštitu staništa kolonija Zlatnog koralja (lat. Savalia savaglia), na lokalitetima Dražin vrt i Sopot u Bokokotorskom zaljevu.

 

 

Znanstvenici u šoku zbog ponašanja najvećih morskih sisavaca: “Ne možemo vjerovati što rade”

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.