Znanstvenici u šoku zbog ponašanja najvećih morskih sisavaca: “Ne možemo vjerovati što rade”

Jutarnji List

944
Foto: JL / Michael Greenfelder

Znanstvenici su ostali iznenađeni nakon nekoliko incidenata u kojima su se kitovi ubojice (orke) zalijetali u jedrilice duž španjolske i portugalske obale.

U posljednja su dva mjeseca pomorci više puta uputili pozive za pomoć nakon susreta s kitovima ubojicama. Dva su broda tako ostala bez dijelova kormila, najmanje jedan član posade je ozlijeđen, a nekoliko je brodova pretrpjelo i znatniju štetu, piše The Guardian.

Posljednji se takav incident dogodio u petak poslijepodne na sjevernoj obali Španjolske.

Orka se u krmu broda zaletjela najmanje 15 puta, ispričao je direktor tvrtke Halycon Yachts Pete Green. Brod je morao biti otegljen u luku, gdje će se obaviti procjena štete, piše Jutarnji List.

Otprilike u isto vrijeme su se pojavila i upozorenja na orke nešto južnije, u mjestu Vigo. 30. kolovoza se brod koji je plovio pod francuskom zastavom javio obalnoj straži kako bi prijavio da ih napada kit ubojica.

29. srpnja je kod rta Trafalgar posada jednog broda prijavila da su okruženi s čak devet
kitova ubojica, koji su se zabijali u brod tijekom razdoblja od sat i pol. Pritom su brod okrenuli za čak 180 stupnjeva, onemogućili rad motora i uništili kormilo.

Ranije iste večeri je Nick Giles na svojoj motornoj jedrilici čuo strašan udar, poput onog čekićem. Vidio je kako se kormilo okretalo nevjerojatnom snagom i onemogućilo mu upravljanje, a njegovo se 10 metara dugo plovilo okretalo za 180 stupnjeva. Osjetio je kako se brod podiže, a orke su ga gurale 15 minuta.

Radi se o visokointeligentnim sisavcima,. Istraživači koji proučavaju malobrojnu populaciju u Gibraltarskom tjesnacu kažu da su to znatiželjne životinje za koje je normalno da prate brod, čak i da komuniciraju s njime, no nikad ovako nasilno.

Španjolske pomorske vlasti upozorile su plovila da se drže podalje od kitova, no izvješća mornara oko tjesnaca tijekom srpnja i kolovoza ukazuju na to da bi takvo što moglo biti teško, a ponašanje ovih životinja je iznenadilo i znanstvenike. Oni još ne razumiju što se to događa, no kažu da bi takvo ponašanje moglo utjecati na veliki stres među tom ugroženom populacijom.

Biolog Alfredo López, koji proučava morske sisavce, kaže da orke tijekom rujna inače putuju obalom loveći tune.

2 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.