Ovog ljeta morski rebraši vladali su istarskim akvatorijem: Iako su neugodni na dodir, bezopasni su za kupače

Anđelo Dagostin

244
Foto: Glas Istre

I krajem kalendarskog ljeta, ovisno o vremenskim prilikama, danu ili mikrolokaciji, nastavlja se “najezda” morskih rebraša na zapadnoj obali Istre. Na istoj plaži tih organizama, nalik meduzama, jednog dana ima toliko da kupač ima neugodan osjećaj, kao da se kupa u želatinoznoj smjesi, a već drugog ondje je bistro more.

Do unazad pet godina rebraši nisu bili uobičajeni organizmi u Jadranskom moru, naročito ne u tolikom broju, međutim, sada su se kupači već pomalo naučili na njih s obzirom da su bezopasni za ljude, piše Glas Istre. Uz mnogobrojne rebraše nađe se i poneka meduza pa smo tako tijekom proteklog vikenda na rtu Brulo snimili Mediteransku meduzu (Cotylorhiza tuberculata) promjera 30-ak centimetara. Radi se o čestoj meduzi u Jadranu.

“Endemična je, hrani se planktonom, najčešće se nalazi na otvorenom moru, a ponekad nas počasti i susretom u obalnom dijelu Jadrana. Ne morate se plašiti dodira, njezine žarnice nemaju nikakav ili vrlo blagi učinak na ljude. Praksa je pokazala da samo vrlo osjetljivi ljudi osjete blago peckanje u dodiru kože s njezinim žarnicama. Njezin gladak povišen klobuk okružen je olukom poput prstena, ima kraće i duže žarnice bijele i žarko plave do ljubičaste boje. Uglavnom, riječ je o spektakularnim primjercima dobroćudne autohtone meduze” – stoji u opisu ove meduze koji je u svojoj brošuri objavio Centar za invazivne vrste pri Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču.

“Krajem ljeta često dobivamo dojave o meduzama diljem istarskog akvatorija. Riječ je o normalnoj fazi reprodukcijskog ciklusa mnogih vrsta meduza”, poručuju s Facebook stranica tog centra (www.facebook.com/civporec).

Mediteransku meduzu u narodu, zbog svog izgleda, često nazivaju “Jaje na oko”. Mediteranska meduza ima plosnat klobuk sa smeđom izbočinom u sredini. Dobar je plivač, tako da nije u potpunosti ovisna o morskim strujama.

 

 

Povratak najcjenjenijih i najskupljih kapitalaca u Jadran

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.