Video: Hrvati na Kanarima pali s gotovo tonu kokaina

Jutarnji List

656
Foto: JL / Guardia Civil

Na Kanarskom je otočju temeljem inicijative hrvatske policije zaplijenjena gotovo tona kokaina, objavilo je u subotu ujutro Ravnateljstvo policije.

MUP je priopćio kako je policija doznala za prekoatlantsko krijumčarenje velikih količina kokaina u koje su aktivno uključeni i hrvatski državljani kao članovi tzv. „Balkanskog kartela“, piše Jutarnji List. Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – Služba kriminaliteta droga i Služba Split, te Policijska uprava šibensko-kninska započele su kriminalističko istraživanje kodnog naziva “FALKUŠA”.

Pritom je pokrenuta i suradnja s francuskom carinom i španjolskom Civilnom stražom. Pridružile su se i Europol, DEA, britanska NCA, nizozemska nacionalna policija te policija Republike Bosne i Hercegovine.

Kriminalističko istraživanje “FALKUŠA” je usmjereno prema kriminalnoj ćeliji unutar tzv. “Balkanskog kartela” koja se specijalizirala za pružanje usluga krijumčarenja droge jedrilicama i jahtama. Tu kriminalnu ćeliju čine najmanje trojica hrvatskih državljana koje je kartel “regrutirao” za prekooceansko krijumčarenje kokaina jedrilicom za prekooceansku plovidbu.

Jedrilica je registrirana u Republici Hrvatskoj i plovila je pod hrvatskom zastavom.

Foto: JL / Guardia Civil

 

Do sada provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako su navedeni hrvatski državljani s jedrilicom otplovili iz Šibenika početkom 2020. godine, da bi krajem kolovoza ove godine zaplovili afričkom rutom krijumčarenja s Kanarskog otočja, Kraljevine Španjolske, južno, prema obalama zapadne Afrike, gdje su tamošnje organizirane kriminalne skupine, koje je angažirao kartel, na hrvatsku jedrilicu ukrcale kokain.

Foto: JL / Guardia Civil

Koordiniranom akcijom, specijalni tim španjolske ”Guardia Civil” je u jutarnjim satima 8. rujna, u međunarodnim vodama, uz prethodno odobrenje nadležnih tijela Republike Hrvatske, presreo hrvatsku jedrilicu s trojicom hrvatskih državljana. Nakon pregleda zbog sumnje na krijumčarenje droga, jedrilica je dotegljena u nacionalne vode Kanarskog otočja.

Pretragom je pronađeno ukupno 980 paketa sa oko 980 kilograma kokaina visoke čistoće.

Foto: JL / Guardia Civil

Prema procjenama španjolske policije, ulična vrijednost zaplijenjenog kokaina je veća od 40 milijuna eura. Kokain je bio namijenjen europskom, španjolskom i hrvatskom ilegalnom narko tržištu.

Hrvatska je policija nakon toga na području PU šibensko-kninske pretražila domove i druge prostore kod osoba povezanih s uhićenima. Oduzeli su pritom više računala, mobitela i drugih predmeta.

Kriminalističko istraživanje ovog slučaja međunarodnog krijumčarenja kokaina morskim putem se nastavlja s ciljem rasvjetljavanja svih okolnosti, dodaje se u priopćenju MUP-a.

3 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.