Veličanstveni gorostasni kit plivao uz brod, snimljen i dronom

  Dnevnik.hr, Nova TV

  230
  Foto: Dnevnik.hr

  Istraživači Hrvatskog prirodo-slovnog muzeja i Instituta Plavi svijet ovih dana u Jadranu su proučavali velikog kita. Životinju su zatekli kod Novskog ždrila, a snimili su ga i dronom kako bi mogli analizirati njegovu veličinu i zdravstveno stanje, piše Dnevnik.hr.

  U nekoliko navrata veličanstvena životinja plivala je uz brod istraživača. Uspjeli su napraviti biopsiju kože kita. Glavni cilj istraživanja je pridonijeti razumijevanju, zaštiti i očuvanju ovih životinja.

  “Životinju smo pronašli ispred ždrila, pratili smo ga jedno dva sata. Kit je ušao u samo ždrilo, došao ispod samog Masleničkog mosta, vratio se van i nastavio put Vinjerca”, rekao je Draško Holcer, viši kustos Hrvatskog prirodoslovnog muzeja te dodao kako je životinja plivala uz njihov brod 5-6 minuta. “Nekoliko puta tako, okrenula se na bok, pokazala nam je trbuh”.

  Foto: Dnevnik.hr

  “Oni tu borave sad već nekoliko tjedana. To je ta situacija u kojoj bi mi htjeli saznati što je to što njih zadržava u tom relativno malom velebitskom kanalu”, kazao je Grgur Pleslić, direktor znanstvenog programa instituta plavi svijet.

  Video pogledajte ovdje.

   

  Grbavi kit zamalo prevrnuo ribolovnu brodicu od 7 metara

  2 KOMENTARI

  1. Oprez, novinari dnevnik.hr i pomorac.net s lažnim citatima G. Draška Holcera.
   Ne možemo im vjerovati iako piše ‘rekao je’ i simbol ” umjesto ‘ .
   Pozdrav višem kustosu muzeja!

  Komentiraj

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.