Sjećanje na legendarnu ratno-morsku poveznicu Novigrada i Kruševa

  Velimir Brkić

  162
  Foto: Velimir Brkić

  Shodno epidemiološkim mjerama zaštite od širenja koronavirusa skromnije nego proteklih godina ali s vidnim ponosom svih sudionika svečano je obilježena 29. obljetnica prevoženja 170 hrvatskih branitelja 4. gardijske brigade Zbora narodne garde s opremom iz Novigrada u Kruševo brodovima novigradskih ribara, piše Zadarski List.

  „Kruševo je tada bilo u potpunom neprijateljskom obruču. Operacija je uspjela, a Kruševo – legendarni Bili cvitak, postalo je jedan od simbola otpora u Domovinskom ratu, a novigradske ribarice začetak stvaranja Hrvatske ratne mornarice“ – ponosno će Branko Vlatković, ratni predsjednik kriznog štaba Novigrada.

  Kao zahvalnost braniteljima Kruševa, ribarima Novigrada i svima koji su dali svoj doprinos u obrani Kruševa održan je mimoplov brodica, polaganje vijenca s broda Lasta u more između Novigrada i Kruševa te crkveni obred kojeg je na brodu predvodio pater Josip Galić, župnik Novigrada i Paljuva.

  „Prije 29 godina dobili smo zapovijed zapovjednika 112. brigade da pripremimo sve ribarske brodove za prihvat pripadnika 4. gardijske brigade ZNG i 112. brigade. Tu večer i tu noć Novigrad je bio u mraku, a u Novigradskom moru nije bilo upaljen niti jedan feral, a sve mreže su ostale na suhome. Spremno smo čekali pripadnike Zbora narodne garde i pod okriljem noći s pet ribarica ovdašnjih ribara iz Novigrada prevezli ih u Kruševo. Zapovjednik plovila bio je Mate Blašković“ – prisjeća se Vlatković.

  Bio je početak Domovinskog rata na zadarskom području kad se Kruševo branilo sa svojim snagama pričuvnog sastava MUP-a, a cestovni prilazi mjestu bili su presječeni na južnoj strani u Karinu i na sjevernoj u Jasenicama. Stoga je postrojbama i logistici jedino ostao morski put do kruševačke Ribnice i Meke Drage, dok je Novigrad bio prihvatno mjesto.

  „Kasnije se u akciju prevoženja za potrebe obrane Kruševa uključio i trajekt Jadrolinije Livno za prevoženje civila te brodovi iz zadarskih tvrtki Luka, Autotransport i 10 brodova SAS-a s kojim su kormilarili Novigrađani, te šest privatnih brodica koji su kroz 44 dana okuženja bili jedina veza sa Kruševom“ – navodi Vlatković.

  Uz prevoženje branitelja, naoružanja i vojne opreme brodovi su služili i za dostavu hrane, medicinska zbrinjavanja i ostale potrebe branitelja i stanovnika Kruševa.

  „Ratna noć prije 29 godina za 170 pripadnika 4. brigade ZNG bila je puna neizvjesnosti. Hoće li prebacivanje uspjeti, hoće li neprijatelj otkriti što se događa i topništvom s okolnih brda zasuti more i osujetiti plan“ – prisjeća se satnik Ante Alduk, pripadnik 4. gardijske brigade ZNG koji je bio aktivni sudionik obrane Kruševa.

  Trebalo je ojačati obranu Kruševa, kaže on, i spriječiti naum pobunjeni Srba i generala JNA Ratka Mladića na njegovom putu ka osvajanju Zadra.

  „Velikom hrabrošću i odvažnošću te ljubavi prema obitelji, Bogu i domovini ribara iz Novigrada ta je veza neprestano funkcionirala 44 dana, a flota u Novigradskom moru je svakim danom bila sve jača i jača“ naglasio je Ante Alduk.

  Novigrad je kao logistički centar bojišnice u Kruševu funkcionirao sve do 11. rujna 1991.

  Komentiraj

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.