Roneći kod Paga pronašao dvije protubrodske mine

  Jurica Gašpar

  265
  Foto: Velimir Vrzić

  Podvodni istraživač iz Rijeke zaronio je na otoku Pagu i u jednom zaronu pronašao dvije protubrodske mine!

  „Istina je. Mogu potvrditi nalaz. Prije nekoliko dana od prijatelja Petar Smojver, koji je inače jedan od najpoznatijih Hrvatskih jedriličara zaprimio sam upit vezan za primjećivanje čudnog predmeta u manjoj uvali na otoku Pagu. Bio sam u blizini pa sam se uputio na navedenu poziciju te imao što vidjeti“ – ispričao je za Morski.hr Velimir Vrzić koji je dostavio i ekskluzivne snimke opasnosti koja na dnu Jadrana vreba više od 7 desetljeća!

  „Nakon prijeđenih dva kilometra ispod mora, s podvodnim skuterom prema uvali na dubini od 5 metara našao sam metalni predmet koji svojim oblikom i izgledom podsjeća na njemačku protubrodsku minu model EMC. Zabilježio sam poziciju i nastavio dalje. Nakon prijeđenog još jednog kilometra ispod mora i ulaskom u uvalu našao sam i drugu minu odnosno metalni predmet koji svojim oblikom podsjeća na njemačku protubrodsku minu model UMB. Radilo se o predmetu kojeg je uočio poznati jedriličar prilikom sidrenja sa svojim brodom nekoliko dana prije. Nevjerojatno. Dvije mine u jednom uronu. Nastavio sam dalje sa ronjenjem i razmišljam da godinama manje jahte i gliseri bacaju sidro doslovno na minu“ – prepričava Vrzić.

  „Nastavljam dalje. Nekoliko stotina metara dalje pronašao sam tzv. „kolica“ odnosno postolje na kojem protubrodska mina inače stoji na ratnom brodu – mino polagaču. Zabilježio sam pozicije, snimio photo i video materijal, uzeo GPS koordinate te se  uputio van. Povratak na plažu gdje sam ušao je nekoliko kilometara dalje. Razmišljam pri povratku. Kako je to moguće? Pa kad odem u šumu brat gljive teže mi je naći gljivu nego podvodnu minu. Stravično. Svjestan da ih je ostalo iz Drugog svjetskog rata ali baš toliko? Naravno, o predmetnome sam dostavio službeni dopis svim nadležnim institucijama koje se vezane uz to. Od Policijske uprave Ličko senjske do Ministarstva mora, prometa i infrastrukture“ – priča Vrzić kojemu ovo nije prvi ovakav nalaz.

  „Proučavajući povijest ratovanja na moru Jadrana znao sam da su se Njemačke snage za vrijeme II sv. rata u nedostatku avijacije i mornarice krajem rata oslanjale na protu desantne operacije polaganjem protubrodskih mina na prilazima svih važnih luka i da se spominjao broj od oko 6000 morskih mina. Ali da u jednom uronu naletim na dvije? Ono čega se osobno ja užasavam to su sutra ronioci – specijalci MUP-a koji će dok se svi mi skupa budemo kupali i uživali u moru u moru proživljavati dramu nastojeći svima nama osigurati miran san dok budu deminirali podvodne mine stare 70 godina koje u sebi sadrže od 70 – 500 kilograma TNT-a i jednostavno ne smiju pogriješiti. To su istinski heroji“ – navodi dalje Vrzić spremajući se za daljnje podvodne avanture.

  Komentiraj

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.