Brod-cjevopolagač za „Sjeverni tok 2“ više nije Gazpromov

  Irina Meter

  730
  Foto: Geopolitika.News

  Sjedinjene Države spremaju se uvesti nove sankcije protiv plinovoda Sjeverni tok 2 s ciljem sprječavanja njegovog dovršetka i puštanja u pogon, dok se Rusija praktičnim potezima priprema za nastavak njegove izgradnje, pričemu u istom cilju politički djeluje i Njemačka, kojoj je ruski plin kroz taj plinovod primarno i namijenjen, piše Geopolitika News.

  Jedan od najvažnijih ruskih praktičnih poteza po tom pitanju upravo je povučen. Jedini ruski specijalizirani brod-cjevopolagač koji je sposoban dovršiti preostalih oko 160 kilometara Sjevernog toka 2 u danskim vodama (80-ak km svake od ukupno dviju cijevi toga plinovoda, koji se gradi dnom Baltičkoga mora, paralelno s već funkcionalnim plinovodom Sjeverni tok) „Akademik Cherskiy“, prestao je biti vlasništvo Gazproma (odnosno njegove tvrtke-kćeri Gazprom flot), priopćeno je iz te ruske i svjetske energetske mega-kompanije.

  Taj je potez očito učinjen zbog američkih prijetnji da će sankcijama biti obuhvaćene sve tvrtke čiji brodovi na ovaj ili onaj način budu sudjelovali u dovršetku Sjevernog toka 2. Gazprom, kao tvrtka s velikim interesima i potpisanim unosnim ugovorima diljem svijeta, ne želi ugroziti svoje kao i poslovanje svojih partnera te se elegantno izmiče u stranu od mogućeg američkog sankcijskog udara, prodavši svoj spomenuti specijalizirani brod novom vlasniku – ruskom fondu STIF, kojega neće biti previše briga za američke sankcije s obzirom kako niti ne posluje u inozemstvu.

  Komentiraj

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.