Njemačka maona u Omišu

Luka Kolovrat

256
Foto: Gorgonija.com

Ispred gradske plaže u Omišu nalazi se potopljena Njemačka maona (teglenica)  iz II. svjetskog rata na dubini od 3-5 metara. Dijelovi palube tek su pola metra ispod morske površine, a dobar dio maone nalazi se ispod pijeska.

Maona je bila dimenzija 30*15 metara, a u drugom svjetskom ratu na ovoj maoni  nalazila se protuavionska bitnica koja je kontrolirala pomorsko-zračne aktivnosti  u području bračkog  kanala i bila je  usidrena ispred Lokve Rogoznice, piše Gorgonija.com.

Foto: Gorgonija.com

Nakon kapitulacije Italije, maona je trebala biti otegljena prema Splitu, no tijekom plovidbe uslijedio je napad britanskih zračnih snaga. Maona je pogođena, na njoj je buknuo požar, odvezana je od teglja i prepuštena sudbini. Prema pričama starijih stanovnika Omiša, na njoj se nalazilo deset mornara od kojih je pet poginulo.

Sada je maona pravi mamac za discovery ronjenja zbog velike pristupačnosti, dobre vidljivosti i male dubine. Rijetkost je da potpuni početnici na svojim prvim zaronima mogu uživati u ronjenju na autentičnom wrecku iz II. svjetskog rata.

Maona je trenutno  razlomljena  na dvije veće sekcije,  jedna je dimenzija 20*15 metara ispred koje je veliko vitlo i nešto manja sekcija, cca 10*10 metara na kojem se još može razaznati kormilarski uređaj . Oko olupine ima još dosta manjih sekcija.

Oko lokacije nalazile su se i periske, na stotine njih, ali zbog bolesti koja je 2019. poharala ovu vrstu uglavnom su samo prazne školjke.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.