ITF pomaže pomorcima u repatrijaciji preko Španjolske

ITF

576
Foto: itfseafarers.org

ITF je na svojim stranicama objavio kako pomaže pri repatrijaciji pomoraca preko luke u Španjolskoj.

Koordinatorica ITF-a za Španjolsku, Luz Baz je posljednjih tjedana radila na tome da se pet članova posade broda Giancarlo D vrati u njihovu matičnu zemlju.

Poli Ship management je već neko vrijeme pokušavao iskrcati posadu, no travanj se pretvorio u svibanj, a svibanj u lipanj. Kombinacija rijetkih letova za Filipine i problemi s vizama u raznim državama, sprječavali su tvrtku u omogućavanju smjene posade.

Luz Baz je izjavila da, iako je španjolska Vlada 28. travnja pomorce proglasila ključnim radnicima, u praksi još uvijek ne daju pomorcima izuzeća koja su im potrebna za iskrcaj i smjenu u Španjolskoj.

Algeciras je najveća luka u Španjolskoj, a Luz kaže da su tamošnje vlasti svjesne krize oko smjene posade i spremni su pomoći.

“Oko Algecirasa u to je vrijeme bilo oko 400 filipinskih pomoraca koji su čekali repatrijaciju i bilo je teško pronaći način kako ih smjestiti u hotele i jamčiti letove za njih. Nakon još nekoliko kontakata i nakon dobivanja podrške od ITF-a, kompanija je uspjela u repatrijaciji posade.”, rekla je Luz Baz.

Osvrćući se na svoj uspjeh u vraćanju još većeg broja pomoraca njihovim obiteljima, Luz kaže: „Mislim da ovaj slučaj savršeno pokazuje da je suradnja poslodavaca i ITF-a moguća i da može biti učinkovita.”

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.