S dna mora kod Molunta izvadili čak 1300 vreća plastičnog otpada

  D.G.

  307
  Foto: UPA Rostrum Split / Morski.hr

  Zgroženi slikama koje su prikazivale trenutno stanje u podmorju, posljednji vikend u lipnju, ronioci UPA Rostrum iz Splita pridružili su se akciji čišćenja podmorja na području Molunta.

  Subota jutro i popodne bili su rezervirani za zarone i uklanjanje otpada iz more, iako je plastika težinski lakši otpad uistinu ogromna količina koja se nalazila pod morem zahtijevala je i promjenu više ronilačkih boca, piše Morski.hr. Iz mora su samo izlazili mjehurići i prepune vreće otpada a nakon jutarnje akcije gdje je uklonjeno gotovo 800 vreća otpada ni popodne nije bilo za baciti s gotovo 500 vreća što je ukupno činilo nezavidnu količinu od cca 1300 vreća plastičnog otpada uklonjenog iz mora.

  Foto: UPA Rostrum Split
  / Morski.hr

  Otpad je uglavnom činila plastična ambalaža svih oblika, boja te stupnjeva raspadanja, našli su se tu i brojne gume, dječje igračke, baluni za sve sportove, a pod morem akciji se pridružilo i nekoliko murinica, koje su radoznalo plivale među otpadom.

  Odlična vidljivost i pjeskovito dno uvelike je olakšalo samu provedbu akcije, vreće su se punile doslovno u minutu, slagane na hrpe te pomalo uklanjanje iz našeg predivnog podmorja.

  Foto: UPA Rostrum Split / Morski.hr

  Osim članova UPA Rostrum Split, uz naravno domaćina Sea Star Diving na akciji su sudjelovali i ronioci Agramsub Zagreb, Abyss Dubrovnik, Oceanus Split, RK Dubrovnik, vatrogasci Metković, vatrogasci Dubrovnik, vatrogasci Stupnik.

  Opće zadovoljstvo bilo je vidljivo na svim sudionicima nakon gotovo čitave subote provedene ispod mora, zahtjev za dodatnim vrećama za popodnevni da se ukloni što više otpada iz mora te prigodna večera i druženje sa sudionicima uistinu je zaokružilo predivan subotnji dan…

  Nedjelja je bila rezervirana za što drugo nego opet ronjenje, lokacija ovaj put bila je istočna strana otoka Veli Škoj, “Piramide” gdje su uživali u savršenoj vidljivosti, raznovrsnim morskom životu, broje radoznale kirnijice, jastozi, našao se tu i pokoji zubatac, škarpina.. okružilo ih je i jato cipala a čitav zaron pratile su sunčeve zrake te pružale uistinu poseban ambijent.

  Na povratku je posjećen i i Sokol grad, te su se umorno ali sigurno i sretno vratili.

  Komentiraj

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.