U nasukanju na Veliki Dužac teško ozlijeđen voditelj brodice

  Pomorac.net

  248
  Foto: MMPI

  Od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture smo zaprimili vijest o nesreći koja se dogodila ovaj vikend kod otoka Veliki Dužac.

  Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) su 27. lipnja u 15.35h zaprimili dojavu o pomorskoj nesreći. Nesreću je prijavio  sam počinitelj, A. R., državljanin RH, koji je u pozivu izvijestio kako je teško ozlijeđen i nepokretan te da se na brodici nalaze i dvojica njegovih maloljetnih sinova, koji su pretrpjeli lakše tjelesne ozljede prilikom nasukanja na hridi otočića Veli Dužac.

  Odmah po zaprimljenoj dojavi pokrenuta je spasilačka akcija u suradnji sa Lučkom kapetanijom Zadar. S obzirom na opisane tjelesne ozljede, službenici LK Zadar su na spasilačku brodicu ukrcali djelatnike Hitne medicinske pomoći te su na poziciju nesreće stigli u 16.18h, gdje su zatekli oštećeno plovilo cijelom dužinom nasukano na otočke hridi i troje ozlijeđenih, koji su se nalazili u krmenome dijelu brodice.

  Zbog nedovoljne dubine evakuacija teško ozlijeđenoga voditelja brodice i njegovo dvoje djece obavljena je pomoćnom brodicom (tenderom) u vlasništvu jahte, koja se sidrila u blizini pozicije ove pomorske nesreće.

  Nakon evakuacije i prekrcaja voditelj brodice je liječnički zbrinut, kako bi što lakše podnio plovidbu. Djeca su zadobila manje ozljede koje su sanirane tijekom plovidbe do Biograda na moru, gdje su pristali u 16.50h, kada je teško ozlijeđeni preuzet od drugoga tima HMP-a u daljnje medicinsko postupanje, prema Općoj bolnici Zadar, dok su službenici LK Zadar dvoje djece prevezli u mjesto Dobropoljana, na otoku Pašmanu, gdje su ih u 18.15h predali članovima obitelji, kada je ova spasilačka akcija uspješno okončana.

  Očevid o uzrocima ove pomorske nesreće nastavit će se sukladno zdravstvenom stanju ozlijeđenog voditelja, ujedno i vlasnika nasukane brodice dužine 8,5 metara, zastave Republike Hrvatske, kojemu su utvrđene teške tjelesne ozljede, a značajna oštećenja ustanovljena su i na plovilu, dok na poziciji nesreće nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša.

  Komentiraj

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.