Veliki kontejneraši upozoreni da se tijekom olujnog vremena ne približavaju Waddenovim otocima

Mike Schuler

4391
Foto: gcaptain.com

Vlasti u Nizozemskoj upozoravaju velike kontejneraše na opasnosti plovidbe blizu Waddenovih otoka na jugu Sjevernog mora tijekom razdoblja lošeg vremena.

Upozorenje su objavili nakon što je nizozemski Odbor za sigurnost objavio novo istraživanje o gubitku 342 kontejnera iz MSC Zoe, dok je 1. siječnja 2019. tijekom oluje plovio sjeverno od otoka Wadden. Incident je stvorio ekološku katastrofu na Waddenskim otocima, zaštićenom arhipelagu kraj obala Nizozemske, Njemačke i Danske.

Novo istraživanje pokazuje da su brodski putovi iznad Waddenovih otoka za vrijeme oluje na sjeverozapadu osobito rizični za velike kontejneraše slične veličine kao MSC Zoe.

Navigacijsko upozorenje kaže da na visinama valova većim od 5 metara brodovi dulji od 300 i širi od 40 metara riskiraju da će im kontejneri biti srušeni s broda.

Još od listopada 2019. godine nizozemska Obalna straža obavještava brodove o opasnosti južne rute za vrijeme teških vremenskih prilika i potiče kapetane da umjesto toga krenu sjevernom rutom.

1 KOMENTAR

  1. ali nece doci na vrijeme u luku i MSC office nece bit zadovoljan za njih je glavni vozni red a sta se tice broda i posade i nevremena to uopce nije vazno.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.