Velika Britanija će sazvati međunarodni summit o smjeni posade

  Sam Chambers

  1820
  Foto: Splash247.com

  Obilježavajući Međunarodni dan pomoraca, vlada Velike Britanije danas je najavila da će sljedećeg mjeseca biti domaćin prvog međunarodnog sastanka o utjecaju Covid-19 na smjene posada, koji će okupiti UN, političke i poslovne lidere širom svijeta.

  Guy Platten, glavni tajnik International Chamber of Shipping, komentirao je: “Vladini čelnici moraju se boriti protiv birokracije, ukinuti ograničenja putovanja tim ključnim radnicima i usredotočiti se na to pitanje sada.”

  Posljednje procjene Intercargo-a, međunarodnog udruženja bulk-ova, pokazuju da je 30% svih pomoraca na teretnim brodovima sada ispunilo uvjete prema Sporazumu o zapošljavanju pomoraca (SEA), a najmanje 5% svih pomoraca je više od 12 mjeseci na brodu, čime se krši Konvencija o pomorskom radu (MLC).

  U svojoj desetoj godini od kada ga je IMO uveo, današnji Dan pomoraca pobudio je više frustracije i bijesa nego ikad prije.

  Hugo De Stoop, izvršni direktor belgijskog Euronav-a, rekao je jutros: “Pozivamo sve političare i donositelje odluka koji provode kampanju IMO-a da se izbore za status pomoraca kao ključnih radnika i omoguće smjene posada.”

  Kapetan Rajesh Unni, izvršni direktor i osnivač Singapurske brodarske organizacije Synergy Group, rekao je: “Situaciju je pogoršala i produžila neaktivnost političara i surovosti birokracije koje sprečavaju smjene posade kako bi se pomorci mogli vratiti kući”.

  U zajedničkoj izjavi ETF i Udruženje brodovlasnika Europske zajednice (ECSA) su istaknuli: „ETF i ECSA su već detaljno opisali aktivnosti koje treba poduzeti kako bi se olakšalo izdavanje viza za ulazak u Schengenski prostor, te su pozvane države članice EU da olakšaju smjene posada i pruže medicinsku njegu.”

  6 KOMENTARI

  1. Ne može se ništa riješit u pomorstvu bez “crnih nogica”!
   Ništa mi nije draže nego se minjat s kapetanom Indijcom…you see this, you see that…
   Veliki pozdrav majci Indiji s Indijskog okeana!

  2. kad vidim na mostu sa silnim maskama i rukavicama itd slabo mi dojde-bolje bit cuvar ispred hotela nego capt na bilo kojem brodu danas

  Komentiraj

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.