Poruka pomorcima iz ITF-a: “Što je previše, previše je!”

ITF

5535
Foto: Unsplash

Nastavno na članak o ITF-ovim smjernicama za repatrijaciju, prenosimo i poruku koju je ITF poslao pomorcima:

„Imate se pravo vratiti kući. Iako su mnoge zemlje polako počele ublažavati ograničenja zbog pandemije koronavirusa nakon 2-3 mjeseca izolacije, sada ponovo otvaraju trgovine i omogućavaju ljudima da se ponovno susretnu s prijateljima i obitelji; stotine tisuća pomoraca širom svijeta ostaju zarobljeni na brodu, nisu u mogućnosti otići na obalu, potražiti liječničku pomoć ili se vratiti kući.

Mnogi od vas bili su na brodu 6-10 mjeseci i sada dodatna 2-3 mjeseca, jer ste morali produžiti ugovore zbog ograničenja putovanja i nedostatka letova. Unatoč svim podrškama brodske industrije i Ujedinjenih naroda i njihovih agencija, i dalje se prema vama odnosi kao prema građanima druge klase. Isti ste pomorci koje su vlade proglasile ključnim radnicima, radnicima koji su od vitalnog značaja za globalni lanac opskrbe i isporuku neophodnih materijala i robe.

ITF i naši članovi sindikati upozorili su vlade i industriju da nakon 15. lipnja 2020. više neće biti prihvatljivo da pomorci i dalje budu prisiljeni nastaviti raditi.

Ako ste završili svoj ugovor, tada imate pravo na vraćanje u svoju matičnu zemlju. Ako to nije moguće, ostanite na brodu kao putnik. Posljedice bi mogle biti da brod ne može ploviti ako manning level nije zadovoljen, ali to nisu odgovornosti pomoraca.

Ako pomorac želi s broda, tada će ITF, naši pridruženi sindikati i ITF inspekcija učiniti sve što mogu kako bi mu pomogli. Znamo da želite sići s tih brodova i u tome ćemo vam pomoći kako god možemo.

Obavili ste svoj posao, izvršili svoje dužnosti i prihvatili da se u početku niste mogli vratiti kući kako biste obuzdali širenje Covid-19 – ali ne više. Što je previše, previše je.“

 • Ovdje možete kontaktirati ITF Seafarer Support
 • Ovdje se možete obratiti inspektorima ITF-a u vašem području

ITF smjernice – pravo na repatrijaciju

12 KOMENTARI

 1. Zanima me s čime če to ITF pritisnut te zemlje koje se iživljavaju na nama kao na primjer muđahedinsko gnijezdo Qatar. Majku vam jebem lažljivu

 2. Jednom davno imao problem s neisplatom nekoliko placa.nakon vise uzastopnih mokbi zapovjedniku broda da kontaktira kompaniju i to rijesi nista,se nije promijenilo.
  Kako placam ITF clanarinu a kako smo bili za vezom u Barceloni obratio sam se za pomoc ITF-u.
  Odmah su dosli na brod,provjerili cinjenice i meni su sutradan stigle 4 place na racun.
  Medjutim u samom tom cekanju nasi predstavnici ITF (da im ne soominjem imena i ne sramotim ih)..zvali su me nekoliko puta da odustanem od poziva ITF u Barceloni.
  I da se jos strpim jer firma ima problema.
  Pametnom dosta.

 3. Šta bi reko naš narod – lako tuđim kur.em po koprivi mlatit. I onda bi ste si još i hvalospjeve pisali kako ste vi osigurali smjene. Pljuc.
  Kao šta sam prokomentiro pred neki dan organizacija bez ikakve moči.
  Dođi u Bahrain, Jebel Ali, Shajah, Kalifu (U.A.E.), Karachi (Pakistan), Irak, Kuvajt pa fermivaj brodove a ne se busat iz EU.
  Drugim riječima ako se opet sami ne izborimo za svoja prava – najebasmo.
  Je Zorović tajnik ITF-a zaustavio brodove na koje krca da napravi smjene na tim brodovima?!
  Tajnik ITF-a a ima firmu za ukrcaj pomoraca – pametnom dosta kakva ste organizacija

 4. Postovana gospodo,
  Nisu problem politicari, vec narod.
  Isto tako nije problem ITF, vec pomorci.
  Brod ne moze nigdje bez pomoraca, dakle zaustavite brodove, sve na jedan dan i sutra ce te kuci, haha.
  Pitanje je da li cete vise moci na brod, ali sigurno ce te biti iskrcani.
  Sretno

 5. Sta onda preostaje, izgubit posao i otic doma kako god. Ili suti i trpi i radi i moli se za zdravlje da izdrzis i dodjes doma u jednom komadu pa koliko god to trajalo usprkos posljedicama na psihu i zdravlje a i familiju doma da ne spominjem…

 6. U svakom slucaju pozdravljam inicijativu, ali od stvarne koristi u praksi ima malo toga.
  I dalje su pomorci ZRTVE raznoraznih histericnih restrikcija i dovedeni u jadnu poziciju da moraju moliti za iskrcaj nakon posteno odradjenog ugovora.
  Nastavimo se boriti za svoja prava, jer ako necemo sami nitko drugi nece.
  Ne smijemo zaboraviti da je strajk legalno i legitimno pravo, a dok god ne budu nakrcani brodovi stali radi strajka posade nece biti promjena.
  Drzte se Pomorci !

 7. Ovaj njihov dopis je samo nadoljevanje ulja na vatru. Nek dodu u Kinu i rijese jedan brod sta treba smjenu odradit…..nek u istoj toj Kini kazu da pomorci mogu bezuvjetno ic kod doktora, zubara…….tu sam vec 5 mjeseci pa znam sta govorim.
  Dobro je netko vec napisao lako je pizdit iz fotelje…..

 8. Sramota za ITF je da je masu pomoraca na brodu bez place I prava na povratak doma,a da se nista ne mjenja.ITF ima snagu zaustaviti kargo operaciju u portu,skupa sa luckim radnicima.Ne bi im bilo prvi put.Pa gospodo krenite za zaustavljanjem kargo operacija kad se brod veze.Da vidite kako ce krenut smjene.Ako se ne moze u Katru ili Kini moze drugdje.Doce maca na vratanca.Isplovi ce brod iz Qatra I doci ce gdje se moze.

 9. Ma svašta….jucer na tv glavna vijest da se otvaraju kurvinjaci u grckoj. A o pomorcima ni rijec ….aj mozda su nas spomenuli jedno 2,3 puta onako usput od nove godine….
  Kakav ITF, sindikat pomoraca i ostale picke materine…
  Sad ovi kazu iz ITFa jebite im mater pa da se pobunite…a sta treba…izgubit posao…nije ni do kapetana ni agencije ni kompanije nego do vlada i avi kompanija….jebiga suti i radi a koji su doma pokrij se usima i cekaj.
  Doci ce i nasih 5 minuta
  Kad tad!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.