Nalazište amfora na Letavici kraj Šimuna na Pagu i brod Sirena iz Drugog svj. rata u Vlašićima

Vedran Dorušić

756
Foto: Danijel Frka / Zadarski.hr

U organizaciji Vedrana Dorušića iz ronilačkog centra FOKA iz Šimuna protekli vikend ronilo se na dvije lokacije na području grada Paga. Na ronjenju su, na arheološkom nalazištu amfora na Letavici kraj Šimuna i potopljenom brodu Sirena u uvali Vlašići, sudjelovali Danijel Frka, podvodni istraživač, fotograf, povjesničar i pisac i Goran Butajla, urednik časopisa SCUBAlife te još nekoliko zaljubljenika u ronjenje i podvodne atrakcije, piše Zadarski.hr.

Foto: Danijel Frka / Zadarski.hr

„Opet smo malo ronili na paškim lokacijama u svrhu promocije. Naime, s nama su bili Danijel Frka i Goran Butajla. Danijel radi na novoj knjizi o olupinama Jadrana pa smo dogovorili da dođe i da fotografiramo četiri lokacije u zoni u kojoj ja radim. Naravno da sam se ja oduševio jer sva tri su moja dica. Sudjelovao sam u njihovom pronalaženju i promoviranju i jako mi je stalo da se ne zaborave. Goran je urednik časopisa Scubalife i valjda je to dovoljno da svi shvate razlog. Za prvu rundu smo odabrali nalazište amfora na Letavici kod Šimuna, a drugo na lokaciji naoružanog motornog jedrenjaka Sirena iz 2. sv. rat u Vlašićima. Prvo smo išli na Letavicu jer je dublje i znali smo da je dobra vidljivost pa smo trebali jutarnji termin“ – govori Vedran Dorušić te dodaje:

„Jako me zanimalo njihovo mišljenje o nalazištu. Svi do sada su bli oduševljeni, ali kad sudjeluješ u dokumentiranju i istraživanju budeš subjektivan. A Danijel Frka i Goran Butajla su svjetski ronioci te su ronili svugdje i vidjeli svijeta. Uglavnom, bili su oduševljeni, a ja jako sretan. Par dana ranije ronio sam tamo s Damirom Šantekom, velika skitnica poput mene, što pod morem što u planini, a kad je izronio rekao je da je ovo nešto što svatko u Hrvatskoj mora vidjeti! Pod ovim dojmovima zaključili smo da Letavica mora biti obavezna lektira svakog ronioca u Hrvatskoj. Dugo nisam želio o ovom nalazu pisati na ovaj način, jer sam zapravo dosta subjektivan“ – priča Dorušić.

Foto: Danijel Frka / Zadarski.hr

Od pronalaska Letavice i želje da se ista zaštiti bez upotrebe kaveza, koristo je svaku priliku da zaroni na neki od kaveza u kojem su amfore i da potvrdi razmišljanja tima koji je stao uz ovu ideju. Sad se sa sigurnošću može reći da su bili u pravu. A i rezultati, konkretni s brojevima, stoje iza njih.

„A druga je Sirena, opet jedna super priča! Brod iz Drugog svjetskog rata, potopljen pored, ili bolje rečeno ispred, mjesta Vlašići na otoku Pagu. I opet se tamo sve poklopilo. Jurica Vučetić je znao sve o brodu, Josip Žunić je znao gdje je brod potopljen, ja sam znao roniti, a Ana Žunić je promovirala tada mladu ekološku udrugu „Volim Vlašići”. Svi smo se okupili i objavili pronalazak broda, a usput smo očistili podmorje tog mjesta te ukazali na njega i trud njegovih stanovnika. U nedjelju smo se vratili da ga ponovo dokumentiramo i promoviramo. Zaronila je mala ekipa i uspjela sve snimiti. Brod je na 20 metara i ima super stvari na njemu: tri velika protuzračna reflektora za PZO, motor s kojeg su skinute tri glave, ali ipak jedna nije, četverocjevni protuzračni top, tankovi, boce za zrak…“ – prepričava Dorušić te zaključuje: „U ovo vrijeme borbe za svakog gosta, važno je da ne stanemo s promocijom jer bez promocije kao da nemamo ništa. Danijel je napravio materijal za knjigu, Goran za časopis SCUBAlife, ekipa je ronila i super smo se družili. Nekako mi je to na kraju dana baš ostalo kao glavni dojam: druženje s pravim ljudima i ronjenje na idealnim mjestima. A vjerujte, slika vrijedi više od 1000 riječi“.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.