Norveška se obvezuje na „klimatsko neutralnu flotu“ do 2050. godine

  Safety4Sea

  292
  Foto: Safety4Sea

  Norveški brodovlasnici pridružili su se brodarskoj industriji na putu ka dekarbonizaciji najavljujući svoj cilj da cijela norveška flota do 2050. bude „klimatski neutralna“.

  Konkretno, iz Norwegian Shipowners Association (NSA) komentirali su “ako ćemo uspjeti suzbiti njegove učinke, moramo djelovati brzo”, pozivajući se na Pariški sporazum i cilj ograničavanja globalnog zatopljenja za 1,5 stupnjeva.

  UN-ovo međuvladino vijeće za klimatske promjene dalo je deset godina da se prepolovi emisija stakleničkih plinova i drži da oni moraju pasti na nulu do 2050. godine, napomenuli su iz NSA.

  Igrajući svoju ulogu u ovom cilju, NSA je zajedno s norveškim brodarskim tvrtkama objavila četiri ambiciozna cilja koji navode:

  1. Članovi će smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 50% po prevezenoj jedinici do 2030. godine (u odnosu na 2008. godinu)
  2. Od 2030. godine članovi NSA naručivat će plovila samo s tehnologijom nulte emisije stakleničkih plinova
  3. Od 2050. godine norveška flota bit će klimatsko neutralna.
  4. Strategija uključuje i međunarodnu zabranu od 2050. godine za vrste goriva koje nisu klimatsko neutralne

  Harald Solberg, izvršni direktor NSA, izjavio je:

  „Imamo velike ambicije, čak i na područjima koja danas nemaju komercijalno dostupna tehnološka rješenja. To znači da se cijela industrija, u suradnji s nacionalnim i međunarodnim vlastima, mora uključiti u razvoj novih rješenja.“

  NSA vidi mnoge poslovne prilike koje se javljaju u preuzimanju vodstva u razvoju inovativne tehnologije koja je pomorskoj industriji i svijetu potrebna, a također će igrati svoju ulogu u ublažavanju globalnog zagrijavanja i utjecaja na okoliš i industriju.

  “Trebamo novu tehnologiju i nova održiva rješenja, a razvoj se mora dogoditi brzo. Možemo ispuniti globalne klimatske ciljeve stvarajući poslovne mogućnosti. Već smo postigli mnogo, a sada želimo učiniti još više.” – izjavio je Solberg

  Komentiraj

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.