U Rovinju se gradi nova luka

  Morski.hr

  155
  Foto: Morski.hr

  Grad Rovinj-Rovigno nastavlja s realizacijom investicijskog ciklusa započetog prije pojave svjetske pandemije. Radovi na izgradnji Sjeverne Luke San Pelagio će započeti u siječnju, stoga, teku prema planu.

  Ukoliko se nastavi tim tempom predviđa se kako bi najesen 2021. godine novoizgrađena luka trebala ishoditi uporabnu dozvolu, prenosi Morski.hr.

  Trenutno je izvedeno oko 15% ugovorenih radova u vrijednosti od 6.319.032 kuna,  od čega Lučka uprava financira iznos od 93,1 % što do sada iznosi 5.883.019,53 kn s PDV-om, a Grad Rovinj 6,9% odnosno iznos od 436.013,26 kn s PDV-om, dok je ukupna ugovorena vrijednost radova 49.489.192 kuna, a usluge nadzora iznose 1.125.500,00 kn s PDV-om. Također, valja napomenuti kako je ugovoreno sufinanciranje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u iznosu od 6 milijuna kuna.

  Do sada izvedeni radovi obuhvaćaju iskope kako bi se postigla potrebna dubina luke, dok se u rujnu planira postavljanje stupova za  gatove.

  Izgradnjom komunalne luke postojeći će se kapaciteti povećati za 250-300 komunalnih vezova. Osim luke planira se urediti i obalni pojas (te zaobalje) u nastavku od nje prema istoku. Planirana namjena priobalnog područja ovog drugog dijela zahvata je sunčalište i plaža.

  Položaj i oblik lukobrana definirani su u skladu sa uvjetima Konzervatora te oblikovanjem projektanta arhitekture i rezultatima dobivenim pomoću numeričkog modeliranja deformacije valova. Sami poprečni presjek lukobrana složenog je karaktera a također je djelomično uvjetovan Konzervatorima (u smislu njegove apsolutne visine), estetskim zamislima arhitekta te funkcionalnim detaljima projektanta pomorskih građevina. Poprečni presjek lukobrana je atipičan, a najsličniji je vertikalnom tipu lukobrana.

  Foto: Morski.hr

  Gatovi će se opremiti priveznim prstenovima, mornarskim stepenicama te opskrbnim ormarićima sa strujom i vodom. Na lukobranu će se u skladu s maritimnom studijom po potrebi predvidjeti lučko svjetlo, a luka će se opremiti hidrantskom mrežom i protupožarnom opremom. Nastavno na luku prema istoku planirana je izvedba betonskog sunčališta. I ono se kao vanjska strana lukobrana planira izvesti “terasasto”, a iza sunčališta predviđa se uređenje žala.

  Na krajnjem istočnom dijelu zahvata planira se izgradnja gata koji osim funkcije utvrđivanja žala ima i funkciju sunčališta sa ulaskom u more za osobe sa smanjenom pokretljivošću. Ovim projektom za izvedbu prethodno opisanih pomorskih građevina planira se izvesti oko 6.500 m3 iskopa te oko 59.000 m3 nasipa.

  Elaborat zaštite okoliša i kako bi trebale izgledati luka San Pelagio i plažu Valruia možete pogledati ovdje.

  Komentiraj

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.