Podmornica Molch

Luka Kolovrat, Danijel Frka

294
Foto: Gorgonija.com

Podmornica Molch bila je jedna iz niza od nekoliko tipova malih podmornica jednosjeda koje su Nijemci dizajnirali tijekom rata projektirali za borbu protiv površinskih brodova koristeći razne diverzantske taktike, piše Gorgonija.

Zbog svoje male brzine Molch nije bio u mogućnosti presresti brze ratne brodove na otvorenom moru te je stoga bio namijenjen za napad sporijih transportnih i pomoćnih brodova. Mogao se privući ratnim bazama i iznenaditi ratne brodove u sporoj vožnji ili na sidru ako bi prethodno bio u stanju savladati prepreke kojima su takve baze uvijek bile opasane.

Foto: Gorgonija.com

Prema podatcima, podmornice tipa Molch bile su prave male ronilice s uzgonskim i trim-tankovima, dugačke 10,78 metara, a široke 1,82 metra. Opremljene elektromotorom domet im je iznosio 60 milja, površinska brzina je 3 čvora, a operativna dubina ronjenja je 30 metara. Naoružana je bila s dva torpeda G7 kalibra 533 mm. Za spašavanje, pilot je na raspolaganju uređaj za disanje (Draeger) zatvorenog kruga.

Prilikom napuštanja baze u Sistiani u noći 1.-2. svibnja 1945. godine pred nadiranjem partizana i saveznika, Nijemci su uništili niz manjih plovila, a među njima i najmanje dva Molcha. Jedan je još na dnu na desetak metara dubine i danas nas podsjeća na strašne ratne dane i besmislene žrtve ludo hrabrih podmorničara.

Foto: Gorgonija.com

Olupina se nalazi ispred plaže ispred lučice Sistiana, na samo deset metara dubine i olupina se može uočiti i s površine. Podmornica je još cijela, izuzev poklopca na malom tornjiću i pleksiglas kupole na njoj.

Leži blago nagnuta na lijevi bok i zapravo podsjeća na veliki torpedo. Trup je čitav, samo je lim na krmenom dijelu djelomično propao. Unutrašnjost kabine je puna mulja pa se ne može vidjeti je li unutra nešto ostalo od komandi za upravljanje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.