Ažurirano sigurnosno uputstvo za Gvinejski zaljev

  316
  Foto: Maritime Executive

  Organizacije industrije, koje podupiru vladine i vojne organizacije, radile su zajedno na izradi nove publikacije koja će pomoracima otkriti, odvratiti i odgoditi vanjske prijetnje sigurnosti.

  Publikaciju je moguće besplatno preuzeti s www.maritimeglobalsecurity.org koja također uključuje linkove do drugih podataka o pomorskoj sigurnosti korisnih za pomorce.

  “Zbog nedostatka učinkovitih načina za provedbu zakona, posebno u Istočnom Gvinejskom zaljevu, ove konsolidirane smjernice protiv piratstva moraju pročitati pomorci koji djeluju u dometu nigerijskih gusara,” rekao je Angus Frew, generalni tajnik i izvršni direktor BIMCO-a.

  Unatoč opadanju ukupnih slučajeva piratstva u 2019. godini, došlo je do alarmantnog porasta broj otmica posada diljem Gvinejskog zaljeva, navodi se u godišnjem izvještaju o piratstvu IMB-a objavljenom u siječnju.

  U 2019. IMB-ov Centar za prijavljivanje piratstva izvjestio je o 162 incidenta piratstva i oružanih pljački protiv brodova širom svijeta, u odnosu na 201 prijavljena incidenta u 2018. Broj otmica u Gvinejskom zaljevu porastao je za više od 50 posto sa 78 u 2018. na 121 u 2019.

  U regiji je bilo 64 incidenta, uključujući sve četiri otmice plovila koje su se dogodile 2019. godine, kao i 10 od 11 plovila koja su prijavila oružani napad.

  Komentiraj

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.