CDC: Više od 800 ukupnih slučajeva COVID-19 i 10 smrtnih slučajeva

  407
  Foto: Ilustracija / Arhiva Maritimeexecutive.com

  Procjenjuje se da se na 272 kruzera širom svijeta svake godine preveze 30 milijuna putnika. COVID-19 prvi je put identificiran u Wuhanu u Kini u prosincu 2019. godine i od tada se proširio svijetom u najmanje 187 zemalja.

  U razdoblju od 7. do 23. veljače 2020. godine, najveći broj slučajeva COVID-19 izvan Kine dogodio se na brodu “Diamond Princess”, koji je 3. veljače stavljen u karantenu u luci Yokohama u Japanu. 6. ožujka slučajevi COVID- 19 identificirani su osobama na kruzeru “Grand Princess” kraj obale Kalifornije, a brod je naknadno stavljen u karantenu.

  21. veljače CDC je preporučio izbjegavanje putovanja na kruzerima u jugoistočnoj Aziji; 8. ožujka ova je preporuka proširena i uključuje obustavu svih putovanja brodovima širom svijeta. CLIA – Cruise Lines International Association – 13. ožujka najavila je 30-dnevno dobrovoljno obustavljanje krstarenja u Sjedinjenim Državama.

  20. siječnja 2020. brod “Diamond Princess” otišao je iz Yokohame u Japanu, prevozeći približno 3700 putnika. Dana 25. siječnja, jednom putniku je analizom potvrđena infekcija SARS-CoV-2. Brod se 3. veljače vratio u Japan, a japanske vlasti obaviještene su o dijagnozi COVID-19 kod putnika koji se iskrcao u Hong Kongu, a brod je stavljen u karantenu.

  5. veljače putnici su bili u karanteni u svojim kabinama; posada je nastavila s radom. U početku su putnici s groznicom ili respiratornim simptomima i njihovi bliski kontakti testirani na SARS-CoV-2 pomoću lančane reakcije reverzne transkripcije i polimeraze (RT-PCR).

  Svi koji su imali pozitivne rezultate ispitivanja otpušteni su i hospitalizirani. Kasnije je testiranje prošireno kako bi se podržalo postupno iskrcavanje putnika, prioritetno testiranje starijih osoba. Tijekom 16. do 23. veljače gotovo je 1.000 osoba zrakom vraćeno u matične zemlje, uključujući 329 osoba koje su se vratile u Sjedinjene Države i ušle u karantenu ili u izolaciju.

  Preostali putnici koji su imali negativne rezultate SARS-CoV-2 RT-PCR testa, nisu imali respiratorne simptome i nisu imali bliski kontakt s osobom s potvrđenim slučajem COVID-19, prije iskrcaja su završili 14-dnevnu brodsku karantenu.

  Oni putnici koji su bili u bliskom kontaktu s osobom s potvrđenim slučajem upućeni su u karantenu, a trajanje je određeno prema datumu posljednjeg kontakta. Među 3711 putnika i posade Diamond Princess, 712 (19,2%) je imalo pozitivne rezultate ispitivanja za SARS-CoV-2. Među 381 simptomatskim bolesnikom, 37 (9,7%) zahtijevalo je intenzivnu njegu, a devet (1,3%) umrlo. Infekcija se također dogodila među tri japanska odgovorna člana, uključujući jednu medicinsku sestru, jednog karantenskog službenika i jednog administrativnog službenika.

  Od 13. ožujka, među 428 američkih putnika i posade, 107 (25,0%) je imalo pozitivne rezultate ispitivanja za COVID-19; 11 američkih putnika i dalje je hospitalizirano u Japanu (srednja dob = 75 godina), uključujući sedam osoba u teškom stanju (srednja dob = 76 godina).

  Tijekom 11. do 21. veljače 2020. brod Grand Princess plovio je iz San Francisca u Kaliforniji, napravivši četiri zaustavljanja u Meksiku. Dana 4. ožujka, klinički liječnik izvijestio je o dva pacijenta sa simptomima COVID-19 koji su putovali, od kojih je jedan imao pozitivne rezultate ispitivanja za SARS-CoV-2. CDC je obavijestio kompaniju, čime je započeo otkazivanje grupnih aktivnosti.

  Zabilježen je jedan smrtni slučaj. 5. ožujka helikopter je upućen na brod da bi uzeo uzorke od 45 putnika i posade s respiratornim simptomima za testiranje SARS-CoV-2; 21 (46,7%), uključujući dva putnika i 19 članova posade.

  Putnici i članovi posade upućeni su u karantenu u svojim kabinama, a posluga u sobi zamijenila je javnu blagovaonicu do odlaska. Nakon pristajanja u Oaklandu u Kaliforniji, 8. ožujka putnici i posada premješteni su na kopno na 14-dnevni karantenski period ili u izolaciju.

  Za vrijeme karantene u Sjedinjenim Državama, svim osobama ponuđeno je testiranje SARS-CoV-2. Od 21. ožujka od 469 osoba s dostupnim rezultatima ispitivanja 78 (16.6%) je imalo pozitivne rezultate ispitivanja za SARS-CoV-2.

  Repatrijacijske letove za strane državljane organiziralo je nekoliko vlada u koordinaciji s američkim saveznim i kalifornijskim državnim vladinim agencijama. Nakon dezinfekcije plovila, prema uputama CDC-ovog programa sanacije plovila, preostali strani državljani dovršit će karantenu na brodu. Karantenom će upravljati kompanija za krstarenje uz tehničku pomoć stručnjaka za javno zdravstvo.

  Komentiraj

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.