Predložen najveći europski projekt zelenog vodika

  Pomorac.net

  669

  Najavljeno je pokretanje projekta NortH2: najvećeg europskog projekta zelenog vodika koji koristi obnovljivu električnu energiju proizvedenu na velikoj offshore vjetroelektrani.

  Vjetroelektrana će u početku biti od tri do četiri gigavata do 2030. godine, a predviđa se da će do 2040. narasti na oko 10 gigavata. Očekuje se da će proizvodnja zelenog vodika do 2040. biti oko 800 000 tona godišnje. Time bi se izbjeglo oko sedam megatona CO2 godišnje i bilo bi dovoljno da se zadovolji trenutna potrošnja 12,5 milijuna nizozemskih kućanstava.

  Plan zahtjeva veliki elektrolizator, gdje se energija vjetra pretvara u zeleni vodik. Pametna prometna mreža u Nizozemskoj i sjeverozapadnoj Europi trebala bi isporučiti 800.000 tona zelenog vodika uglavnom industriji, a kasnije možda i potrošačima.

  Koristeći najnovije tehnologije, vodik se proizvodi relativno lako i sigurno i može se lako skladištiti, za razliku od električne energije.

  Očekuje se da će projekt započeti ove godine studijom izvedivosti, ukoliko rezultat bude uspješan, prvi vodik bi mogao biti proizveden do 2027. godine.

  Zeleni vodik, proizveden obnovljivom energijom, središnji je dio nizozemskog klimatskog sporazuma i Europskog zelenog ugovora. Trenutno se industrija već koristi velikim količinama vodika, ali to se uglavnom proizvodi od prirodnog plina.

  Nizozemska ima vodeću poziciju u prijelazu na vodikovo gospodarstvo. Ima Sjeverno more za proizvodnju vjetra, luke kao logistička čvorišta, te na ovaj način pomaže tržištu kako bi se ubrzao prijelaz na obnovljivu energiju.

  Podijeli objavu

  Komentiraj

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.