Tunis pokrenuo do sada najveći energetski projekt

  278
  Foto: Ilustracija / Pexels / Energypress.hr

  Na polju Nawara na jugu Tunisa započela je proizvodnja plina. Riječ je o do sada najvećem projektu u tuniskoj energetici.

  Ukupna ulaganja u razvoj polja na području Tataouine iznosila su 1,2 mlrd. dolara, a kapacitet proizvodnje procjenjuje se na 2,7 mil. m3/d prirodnog plina. No, očekuje se i proizvodnja 7000 bbl/d nafte i 3200 bbl/d ukapljenog prirodnog plina (LNG). Time će se ujedno tuniska proizvodnja plina povećati za oko 50%, čime će se nacionalni energetski deficit smanjiti za 20%, a trgovinski deficit za 7%.

  Polje je otkriveno u siječnju 2006. godine, a naknadnim bušenjima u 2010. otkriveno je još osam bušotina, nakon čega je koncesiju za istraživanje i proizvodnju naftne i plina na njemu tunisko Ministarstvo industrije dodijelilo tuniskoj naftnoj tvrtki Etap i austrijskoj naftnoj i plinskoj tvrtki OMV.

  Projekt STGP čije je polje Nawara dio uključuje i središnje postrojenje za obradu plina na samom polju, ali i plinovod duljine 370 km od Naware do Gabesa, gdje će biti izgrađeno još jedno takvo postrojenje, objavila je talijanska novinska agencija ANSAmed.

  IZVOREnergy Press
  Podijeli objavu

  Komentiraj

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.