Račun »3. maja« ostao u blokadi

  Orjana Antešić , Sanja Gašpert

  262
  Foto: Marko Gracin / Novi list

  Račun »3. maja« ostao je u blokadi i jučer, unatoč javnom obećanju Mije Ćosića, vlasnika tvrtke Ćosićpromex, da će ovrhu povući, donosi Novi list.

  Očito baš i nije samo stvar u odvjetničkom uredu koji ga zastupa, kao što je govorio prošli petak. Činjenica je da je Ćosića stegnula porezna zbog duga od 7,6 milijuna kuna, te da na ovaj način pokušava riješiti svoj problem. Sam Ćosić rekao je da mu je Uljanik grupa ostala dužna 14 milijuna kuna, a da njega istovremeno država tereti za PDV. Od Uljanika se neće naplatiti, a teško da će i od »3. maja« koji mu je, podsjetimo, kao i svim drugim kooperantima i dobavljačima isplatio 15 posto potraživanja. Blokada trećemajskih računa Ćosićev problem neće riješiti jer su novci koje je brodogradilište dobilo striktno namjenski i ne idu preko trećemajskih računa. Sve što se dobiva je da se »3. maj« koči i na taj način stvara pritisak.

  Direktor »3. maja« Edi Kučan jučer je samo poručio kako se intenzivno razgovara i pregovara oko deblokade računa i vjeruje da će se problem riješiti. Do 15. u mjesecu, a to znači ovaj tjedan, trebale bi se isplatiti i plaće radnicima škvera, no ustraje li Ćosić, to bi moglo doći u pitanje.

  Dolaze ministri
  Ponajmanje što »3. maju« u ovom trenu treba jesu »ćosićpromexi« koji su svjesno poslovali s Uljanik grupom, gledali kako im se neplaćena potraživanja gomilaju, a da nisu ni u jednom trenutku presjekli stvar i rekli: »Dosta!« Sada kada je voda prešla preko grla, blokadom »3. maja« pokušavaju spasiti što se spasiti može.

  Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina na redovitoj tjednoj konferenciji za novinare komentirao je nove probleme brodogradilišta »3. maj«, vezane uz državna jamstva za gradnju serije polarnih kruzera za australskog kupca. Kazao je kako je brodogradilište »3. maj« trenutačno u fazi oporavka, ali zapravo u jednom privremenom stanju, u kojem vrijeme treba iskoristiti da se dovrši proces konsolidacije. Komadina je, također, istaknuo kako je u stalnom kontaktu s Upravom brodogradilišta. Imao je nekoliko sastanaka s trećemajcima i predstavnicima resornih ministarstava te je za ovaj tjedan u četvrtak najavio susret s ministrima gospodarstva i financija Darkom Horvatom i Zdravkom Marićem upravo na tu temu. Sve s namjerom, dodao je Komadina, »da im rastumačimo kako ovu situaciju treba iskoristiti dok imaju proizvodnju, par brodova koje dovršavaju da bi smanjili izloženost državnim jamstvima, da se trajno oporave«.

  Više pročitajte u originalnom članku.

  IZVORNovi list
  Podijeli objavu

  Komentiraj

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.