U riječkoj luci postavljena plutajuća i filtrirajuća kanta za smeće

  I.B.

  564
  Foto: Scxreenshot / Morski.hr

  Prvi Seabin uređaj – plutajuća kantica za otpad i za filtriranje morske vode u petak je postavljena u putničkom dijelu riječke luke, donosi Morski.hr.

  Inicijativa S.E.A. (Save, Embrace, Achieve) iz Rijeke donirala je Seabin uređaj Lučkoj upravi Rijeka na korištenje, s ciljem podizanja svijesti o potrebi zaštite i očuvanja morskog okoliša uz uvođenje održivih rješenja za korištenje i upravljanje morskim dobrom kao jednim od najvrjednijih resursa.

  Seabin je, kako je rečeno, plutajuća kantica za smeće koja stalno filtrira morsku vodu sakupljajući plastiku, mikroplastiku, deterdžente, ulja i ostale materijale s površine, sprječavajući ih da otplutaju na otvoreno more i da naštete morskoj flori i fauni.

  S morske površine taj uređaj u prosjeku prikupi oko 1,5 kilogram plutajućeg smeća na dan.

  – Inicijativa je u prvom redu koncipirana sa svrhom podizanja svijesti o potrebi promjene odnosa prema okolišu osobito morskom kao i davanje poticaja daljnjoj raspravi o „zelenoj tranziciji“ koja se aktualizira u jeku globalne ekološke krize. U središtu interesa inicijative je zbrinjavanje plastike i mikro plastike uz promociju primjene najnovijih pametnih i zelenih metoda, praksi i tehnologija za bolje ophođenje prema okolišu i iskorištavanju njegovih resursa – pojasnili su iz Inicijative.

  IZVORMorski.hr
  Podijeli objavu

  Komentiraj

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.