Kreće projekt Centar koralja Zlarin

  157
  Foto: Ilustracija /By Luboš Holič, CC BY-SA 3.0, Link

  Grad Šibenik je pokrenuo postupak javne nabave plovila i vozila za potrebe projekta Hrvatski centar koralja Zlarin. Procijenjena vrijednost nabave iznosi 2.290.283,64 HRK bez PDV-a.

  Traže brodicu na električni pogon za 12 putnika i dva člana posade s prostorom za prijevoz i rukovanje ronilicom (ROV-om), te s ekranom za prikaz njenog podmorskog djelovanja. Brodica će biti namijenjena za korištenje i u ljetnim i u zimskim uvjetima, te će biti omogućen pristup i prijevoz osoba s invaliditetom. Električna brodica će se koristiti za potrebe provedbe mjera za praćenje ciljnih vrsta i staništa, te za prijevoz istraživača i znanstvenika, provedbu interpretacijsko-edukativnih programa za djecu i mlade te organiziranje turističkih tura. Također, nabavit će se i dva električna vozila za prijevoz posjetitelja Hrvatskog centra koralja, od čega će jedno imati 8 sjedala, a drugo 6 sjedala te mogućnost prijevoza osobe u invalidskim kolicima.

  Kroz projekt će se također raditi i istraživanja cijelog akvatorija Šibensko- kninske županije s naglaskom na koralje, kao i edukacija djelatnika u turizmu o važnosti samih lokacija. Ukupna vrijednost projekta Hrvatski centar koralja Zlarin je 24.127.147,50 kuna.

  Zainteresirani gospodarski subjekti svoje ponude mogu dostaviti do 20. veljače 2020. u 13:00 sati, a svu potrebnu dokumentaciju mogu pronaći na: https://eojn.nn.hr/

  U kolovozu prošle godine Grad Šibenik otvorio je postupak javne nabave za radove uređenja kuća Šare i Kažerma s pristupnim putom  u sklopu projekta Hrvatski centar koralja Zlarin. Procijenjena vrijednost nabave iznosi 8.193.109,40 HRK bez PDV-a.

  To ulaganje čini  infrastrukturnu okosnicu Hrvatskog centra koralja Zlarin, te će predstavljati temelj za održivo korištenje prirodne baštine i učinkovitije upravljanje posjetiteljima otoka Zlarina i okolnog područja, ističu iz grada Šibenika.

  Obnovit će se četiri etaže kuće Kažerma ukupne neto površine 452,98 m2, tri etaže kuće Šare, ukupne neto površine 204,52 m2, kao i dvorište između navedenih kuća veličine 87,50  m2, a koje će nakon provedene obnove služiti kao prezentacijsko-edukativni centar. Također, rekonstruirat će se put, koji vodi od obale do kuća Šare i Kažerma i međusobno ih fizički povezuje.

  Hrvatski centar koralja Zlarin

  Projekt uspostave Hrvatskog centra koralja Zlarin obuhvaća obnovu i uređenje kuća Šare i Kažerma. Kuća Kažerma funkcionirat će kao izložbeni prostor s uređenim stalnim postavom koji će uključivati prikaz ekosustava i zaštićenih vrsta šibenskog arhipelaga, tradiciju koraljarstva Zlarina i knjižnicu sa znanstvenim radovima i poezijom Vesne Parun. Cjelokupni stalni postav bit će opremljen suvremenim tehnologijama poput proširene stvarnosti, kinetičkih figura i drugih audio vizualnih atrakcija. Kuća Šare preuredit će se u edukacijsko istraživački centar s amfiteatrom i smještajnim jedinicama za istraživače i znanstvenike.

  Projektom će se, također, uspostaviti i sustav praćenja kretanja posjetitelja, provesti monitoring koraligenske biocenoze, nabaviti električna plovila i vozila za prijevoz posjetitelja, izraditi set jedinstvenih suvenira HCK Zlarin, provesti edukacija o funkcionalnostima centra za djelatnike centra i partnere, razviti edukativni i turistički programi te razviti brand budućeg centra.

  Ukupna vrijednost projekta Hrvatski centar koralja Zlarin je 24.127.147,50 kuna, a rok provedbe je 36 mjeseci. Partneri na projektu su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim dijelovima prirode Šibensko-kninske županije – Priroda, Turistička zajednica Zlarin i Udruga za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta.

  Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“

  IZVORMok.hr
  Podijeli objavu

  Komentiraj

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.