Hrvatski pomorci opet u akciji spašavanja

940
Foto: Frane G.

Dok je plovio istočno od Aberdeena u Škotskoj, supplier „North Promise“ zaprimio je SOS poruku preko DSC VHF-a u utorak, 23. prosinca, u dva sata i 15 minuta poslijepodne, s desetmetarske jedrilice „Buffy“. Iako je prva zaprimljena poruka sadržavala netočne koordinate, dežurni časnik na palubi „North Promisea“ je, uslijed dobrih vremenskih uvjeta, uočio jedrilicu koja se činila da je u nevolji.

Časnik je o tome obavijestio kapetana, hrvatskog državljanina Franu G. koji je naredio svim članovima posade da budu u pripravnosti.

Supplier je promijenio kurs i u suradnji s Obalnom stražom iz Aberdeena uputio se prema jedrilici kako bi se ustanovio uzrok poziva u pomoć.

Prilikom dolaska do jahte, ustanovljeno je kako je jedrilica ostala bez pogona i mogućnosti upravljanja te da se na jahti nalazi dvoje ljudi. Skiper s jahte nije prijavio ozlijede niti primanje vode u brod.

S obzirom na vremenske uvjete i nestanak danjeg svjetla, „North Promise“ je počeo tegliti jedrilicu dok po nju nije došao spasilački brod iz luke Aberdeen, nešto prije četiri sata poslijepodne, nakon čega je supplier „North Promise“ bio otpušten iz operacije te nastavio ploviti prema luci Abredeen.

Podijeli objavu

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.