Zbog Uljanika 3.maj kratak za najmanje 1,1 milijardu kuna

  Orjana Antešić

  368
  Foto: ilustracija/Pixabay CC0 Creative Commons licenca

  Nadzorni odbor “3. maja”, zajedno sa direktorom Edijem Kučanom podnijet će kaznenu prijavu protiv bivšeg direktora Maksimilijana Percana i drugih odgovornih osoba za nanesenu štetu riječkom brodogradilištu, zaključak je to sa sjednice Nadzornog odbora riječkog brodogradilišta na kojoj je glavna tema bilo revizorsko izvješće o poslovanju u 2018. godini., donosi Novi list.

  Kao što je ranije objavljeno, nalazi revizora su poražavajući jer iskazuju da je “pojedena” sva trećemajska supstanca, pa i dobrano povrh toga – gubitak iznad visine kapitala s krajem prošle godine iznosio je 322 milijuna kuna, uz projekciju da će to u ovoj godini posljedično narasti za još oko 300 milijuna kuna.

  Nakon što se s istekom 2018. podvukla crta, ispalo je da je riječko brodogradilište u pet godina poslovanja pod kapom Uljanika ostao kraći za gotovo 1,1 milijardu kuna, i to samo prema “goloj” bilanci. Za koliki je iznos “3. maj” stvarno oštećen, čak su i sami revizori ustvrdili da im je u trenutku sastavljanja izvješća bilo nemoguće utvrditi iz razloga što postoje značajni ugovor koje su sa strane “3. maja” bili sklopljeni sa povezanim i društvima unutar Uljanik grupi, a kojima su poslovi ugovarani mimo tržišnih uvjeta.

  Sasvim očekivano, Nadzorni odbor pred Glavnu skupštinu “3. maja”, koja je zakazana za 20. prosinca, ide s prijedlogom da se ni Upravi, ni Nadzornom odboru ne da razrješnica za poslovanje u 2018. godini. S obzirom da NO riječkog brodogradilišta trenutno funkcionira u krnjem sastavu te da bi na vlastiti zahtjev iz tog tijela trebao otići Goran Kutnjak, jučer je definiran i tko bi trebali biti novi trećemajski “nadzornici”.

  Uz Juraja Šoljića, koji trenutno predsjedava ovim tijelom i drugog trećemajca Floriana Sedmaka, prijedlog je da u ovo tijelo uđu novoimenovani direktor Hrvatske brodogradnje-Jadranbrod Ruđer Friganović, Marko Kolaković sa Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i bivši šef HDZ-ovog Odbora za gospodarstvo te Damir Dumančić, HDZ-ov županijski vijećnik.

  IZVORNovi list
  Podijeli objavu

  Komentiraj

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.