Posebna nagrada projektu RokOtok i Ribafishu

  D.G.

  301
  Foto: MMPI

  Sinoć je održana tradicionalna svečana akademija povodom Dana pomoraca i brodaraca u Podstrani kod Splita u hotelu Le Méridien Lav, na kojoj su dodijeljene nagrade i priznanja svima koji su dali poseban doprinos razvoju pomorstva i unutarnje plovidbe u Republici Hrvatskoj.

  Na svečanoj akademiji u organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture je sudjelovao ministar Oleg Butković uz državnog tajnika za more i fondove EU Josipa Bilavera te uz brojne predstavnike pomorske i prometne zajednice.

  Među nagrađenima najveću pažnju su odnijele dvije nagrade i to nagrada za doprinos u promicanju pomorske kulture koja je dodijeljena novinaru i blogeru Domagoju Jakopoviću Ribafishu za akciju života pod nazivom RokOtok. Akciju je osmislio uz spomen na prerano preminulog sina, s kojim je istraživao hrvatske regije, otoke i plaže, te je odlučio plivanjem povezati nastanjene hrvatske otoke Kako je i sam rekao, ideja je bila družiti se s djecom i njihovim roditeljima i time ih barem na neko vrijeme odvratiti od tehnologije i potaknuti na razgovor što je tijekom ovog ljeta i napravio kroz akciju koja je postala svojevrsni promotor pomorske kulture.

  Pri završetku akademije je uslijedila posebna nagrada koja se dodjeljuje pojedincima koji su doprinijeli razvoju i ugledu pomorstva u zemlji i svijetu koju je dobio akademik i prvi hrvatski ministar pomorstva Davorin Rudolf. Predajući mu to priznanje, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković je za akademika Rudolfa rekao da je najveći poznavalac prava mora u Hrvatskoj.

  On je čuvar naših granica na moru. Postoje pretenzije naših susjeda i da nam to sve skupa malo uzmu – kvadrat po kvadrat, ali imamo za to akademika Rudolfa koji ih kao najveći poznavalac međunarodnog prava mora u Hrvatskoj čvrsto brani i na tome mu posebna hvala – naglasio je ministar Butković.

  Zahvaljujući na priznanju, Rudolf je podsjetio kako je na današnji prije 28. godina, to jest 5. prosinca 1991. kao ministar pomorstva sudjelovao u pregovorima u Cavtatu o prekidu napad na Dubrovnik i deblokadi tog grada.

  Nagrada za doprinos razvitku pomorskog gospodarstva – dobitnik Željko Čorak, ravnatelj lučke uprave Poreč

  • Nagrada za traganje i spašavanje na moru – dobitnik Nikola Brkuljić, kapetan Lučke ispostave Milna
  • Nagrada za doprinos u promicanju pomorske kulture – dobitnik Domagoj Jakopović Ribafish, novinar i bloger, autor projekta “RokOtok”
  • Nagrada za doprinos razvoju i ugledu unutarnje plovidbe – dobitnik Neven Grubišić, docent doktor znanosti
  • Nagrada za unapređenje pomorske znanosti i obrazovanja – dobitnik Gordan Papeš, ravnatelj Pomorske škole Bakar i dobitnik Ivan Komar, profesor s Pomorskog fakulteta u Splitu
  • Posebna nagrada za pojedince koji su doprinijeli razvoju i ugledu pomorstva u zemlji i svijetu – dobitnik Akademik Davorin Rudolf

  IZVORMorski.hr
  Podijeli objavu

  1 KOMENTAR

  1. – Bilo bi zaista lipo kad bi dobitnici nagrada pozitivno uticali,a u to ne sumnjam, na ljude koji su sastavljali zakon o Obalnoj straži u hrvata,pa istu uskladii sa Ustavom RH,međunarodnim pravom i običajima mora i pomorstva.
   Za početak dovoljno bi bilo izdvojiti Obalnu stražu u mirnodopskom vremenu iz HRM-a/MORH-a da bez dozvole Sabora mogu intervenirati i izvan 12 NM teritorjalnog mora,da mogu za svoje traganje i spašavanje nekom posleti i fakturu,da možemo školovati kadar i opremati opremom i sufinancirati izgradnju plovila na budućoj šengenskoj granici na moru.

  Komentiraj

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.