Korištenje robota u procesu čišćenja teretnog prostora smanjuje onečišćenje mora

1575
Foto: CLIIN / Splash247

Jednostavnim mjerama moglo bi se spriječiti da čak 300.000 tona kemikalija dospije u svjetske oceane, tvrde zagovornici robotizacije procesa čišćenja brodskih teretnih prostora smatrajući da je nova tehnologija pogodna za očuvanje okoliša.

Danska kompanija CLIIN, koja je do sada isporučila robote za brodare kao što su Ultrabulk, Norden, J. Lauritzen i Oldendorff, tvrde da njihova tehnologija može u velikom stupnju smanjiti rizik od kontaminacije tereta, zadržavanja brodova radi nepridržavanja propisa i sporova sa strankama, što sve smanjuje cijenu procesa čišćenja teretnog prostora na brodovima.

Desetljećima su se koristile iste metode čišćenja teretnih prostora na brodovima za prijevoz suhih tereta – posada bi koristila snažne kemikalije i abrazivnu opremu često viseći na užadi i rukujući crijevima pod visokim tlakom.

Taj je proces još samo jedan u nizu procesa koji ostaju najčešće nezamijećeni u industriji pomorskog transporta a koji negativno utječu na okoliš. Prema riječima Thomasa Jørgensena, utemeljitelja i direktora kompanije CLIIN, dosadašnji način čišćenja teretnog prostora na brodovima za suhi teret znači da samo ovaj sektor industrije godišnje u more ispusti 300 000 tona kemikalija.

“Već dugo vremena kompanije u sektoru prijevoza suhog tereta drže se ustaljenih načina čišćenja teretnog prostora, koji ne samo da zahtijevaju vremena, nego ugrožavaju zdravlje članova posade te naše oceane nepotrebno izlažu onešišćenju.

“Isporučivši našu tehnologiju kompanijama kao što su Ultrabulk, Norden, Lauritzen i Oldendorff, dobili smo izuzetno pozitivne povratne informacije te se nadamo se da će i ostatak sektora prepoznati kako im naša riješenja, osim smanjivanja troškova, štednje vremena i poboljšanja sigurnosti, donosi i pozitivni utjecaj na okoliš”.

IZVORsplash247
Podijeli objavu

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.