Plutajuće brane

  280
  Foto: Zijadić / PortalOko.hr

  Dubrovačko neretvanska županija postala je bogatija što se tiče plutajućih brana kupljenih temeljem provedbe postupka zajedničke javne nabave. Kupljena oprema služi za sprječavanje i sanaciju onečišćenja mora naftnim i uljnim derivatima. Dobavljač opreme je tvrtka Luveti iz Zagreba.

  -Danas smo postali bogatiji za jedan važan alat u sprječavanju mogućih onečišćenja na moru. Imali smo toga i do sada, no novina je što smo dobili ovim projektom, ovom akcijom oko kilometar novih brana koje su kompatibilne- kazao je župan Dobroslavić te nastavio:

  -Brane će se nalaziti na raznim dijelovima županije, ali u slučaju potrebe lako se mogu prevesti na mjesto moguće nesreće te ograditi područje da se nafta ne bi dalje razlijevala.

  No, kako župan ističe ovo je također dokaz da se jednim sustavnim pristupom može postići i bolja cijena.

  – Siguran sam da je nabavka kilometar brane jeftinija nego da se nabavlja osam puta po nekoliko stotina metara i uključili smo naravno vatrogasce koji će biti operativni u slučaju takve nesreće. Njima će biti podijeljene brane, one će se nalaziti na Korčuli, Orebiću, Dubrovniku, ACI marinama. U svakom slučaju postali smo sigurniji ovom akcijom znatno na moru-kazao je.

  Na novinarski upit razmišlja li županija o kupnji brana koje se koriste za smeće, župan Dobroslavić je kazao kako županija takve brane već posjeduje.

  -Siguran sam da se i ove brane mogu koristiti za ograđivanje. Ovo je samo jedna akcija koja sigurno neće biti i posljednja.
  Direktor tvrtke Luveti, Tiho Herceg kazao je kako je pohvalno da su brane u rukama vatrogasaca.

  -Vatrogasci su jedini u ovom momentu koji mogu djelovati brzo. I u potresu, i u poplavi ali i u ovakvoj sanaciji. Zgodno je što su operativni, imaju nešto brodova, nadamo se da će nabaviti još koji brod jer bez opreme ne možemo djelovati na tom slučaju – kazao je.

  Kako kaže ovo je vrsta opreme koja je vezana za ekologiju te je preventivna oprema.

  -To znači da uvijek nekoga morate nagovarati da mu se možda nešto u životu može dogoditi, a kad se dogodi a nema ove vrste opreme, onda je to tragedija i svi se hitamo za glavu i govorimo što nam je ovo trebalo – kazao je Herceg te nastavio:

  -Mi smo ipak turistička zemlja, a ako nam se dogodi tragedija i izlijevanje ulja ne samo od velikih tankera već i od jahti koji sa sobom nose u spremnicima i do 40 tisuća litara nafte, znamo kako bi to bilo pogubno za turizam ne samo za jednu godinu već za sljedećih pet, šest godina.

  Ovakve vrste brana zadnje dvije godine koristi i Istarska županija

  -Ovo je amo reći pionirski projekt u dubrovačkoj županiji. Drago nam je da se to tu dogodilo, da ima sluha u tom smislu. Mogu reći još da Istarska županija nakon nesreće s gorućim brodom počela razmišljati o ovoj vrsti sanacije pa su I oni nabavili brane ali nešto većeg segmenta i na koloturu.

  Proizvođač ovih brana je danska tvrtka koja jedna od tri najveće svjetske firme koje se bave zaštitom mora, odnosno ekologijom.

  – Proizvode velike skimere, bili su prisutni u Meksičku zaljevu i rješavaju slučajeve svugdje po svijetu. Također izmislili su jednu novu branu, koju smo dali predstavnicima županije, brana koja ima na kraju jedan kao spremnik za prikupljanje plastičnog otpada. Sami ste vidjeli prije 15 dana kad je bilo olujno jugo koliko je plastičnog otpada došlo u dubrovačku luku, i na Pelješcu oko Žuljane i na Mljetu. To je razmišljanje u idućim fazama da se razmišlja i u tom smjeru. To je puno zgodnije nego da se organiziraju dobrovoljne udruge koje pred ljeto sa štapićima čiste plažu jer to je Sizifov posao- kazao je Herceg.

  Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović također je kazao kako je nabavka ovakvih brana jedan veliki iskorak.

  – Dosad nismo imali velikih intervencija što je velika stvar, no svjedoci smo da se takve nesreće događaju i ovo je način da se bolje pripremimo i mislim da smo napravili jedan veliki iskorak- kazao je te dodao:

  -Rukovanje s ovom vrstom brane je jednostavno. Spaja se jednostavno, a mi ćemo nakon ove obuke dodatno napraviti vježbu tako da budemo sto posto spremni.

  IZVORPortal Oko
  Podijeli objavu

  Komentiraj

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.