Profit Luke Kotor skočio 50,5 posto

  238
  Foto: Boka News

  Luka Kotor je za prvih devet mjeseci ostvarila profit od 1,05 milijuna eura, što je 50,5 posto više nego u istom periodu prošle godine, priopćio je Pobjedi predsjednik uprave ove kompanije Branko Ivanović, dodajući da se radi o rekordnom rastu dobiti.

  “Prihodi kompanije u prvih devet mjeseci iznosili su 2,85 milijuna eura i za 32,8 posto su veći od prihoda ostvarenih lani u istom periodu”, kazao je Ivanović.

  Poslovni rashodi Luke Kotor u prva tri kvartala iznosili 1,79 milijuna eura, što je rast od 27% zbog koncesijskog ugovora za korištenje luke.

  Luka Kotor je koncesionar trgovačke luke Kotor, a ugovor o prvenstvenoj koncesiji s Vladom potpisan je 25. ožujka, a na osnovu odluke Vlade od 27. prosinca prošle godine.

  Koncesija je na 12 godina, a poslovnim planom za taj period planirana su ulaganja u infrastrukturu i suprastrukturu od pet milijuna eura. Iz Ministarstva prometa je u ožujku, nakon potpisivanja ugovora o koncesiji s kotorskom kompanijom, priopćeno da će se realizacijom planiranih investicija stvoriti uvjeti za prihvat kruzera najnovije generacije bez ograničenja dužine i gaza i povećati kapaciteti marinskog dijela. Osim toga, bit će povećana kvaliteta lučkih usluga. Ranije je priopćeno da će od ugovora o koncesiji beneficije imati država, općina, građani, a prije svega zaposljeni u Luci Kotor, kao i da je najvažnije da se otklone sigurnosni rizici i omogući ulaganje, investicije, razvoj, sigurno uplovljavanje brodova, kao i komfor putnika i turista.

  Luka Kotor je krajem kolovoza podnijela Ministarstvu održivog razvoja zahtjev za izdavanje urbanističko-tehničkih uvjeta za izgradnju samostalnog odbojnika za naslon brodova i dva samostalna mjesta za vezivanje na bovi na operativnom prostoru Luke Kotor, a u cilju unapređenja tehničko-tehnoloških elemenata prihvata putničkih brodova. Kompanija Luka Kotor je u prošloj godini ostvarila neto dobit od 801,2 tisuće eura i jedno je od šest dioničarskih društava koje su dioničarima isplatile dividendu za prošlu godinu.

  Skupština dioničara kotorske kompanije je u lipnju donijela odluku da na ime dividende vlasnicima podijeli polovinu profita. Općina Kotor posjeduje 56,97 posto dionica Luke, Fond PIO 17,5, a Zavod za zapošljavanje 5,87 posto kapitala tvrtke.

  IZVORBoka News
  Podijeli objavu

  Komentiraj

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.