Poništena osuđujuća presuda Horvatinčiću, sudit će mu se četvrti put?

  Š. I.

  226
  Foto: Pomorac.net

  Prema neslužbenim informacijama sa zadarskog Županijskog suda, čini se da ni nakon više od osam godina nije izgledno pravomoćno okončanje kaznenog postupka protiv zagrebačkog poduzetnika Tome Horvatinčića (72), optuženog za izazivanje pomorske nesreće 16. kolovoza 2011. u kojoj su smrtno stradali talijanski supružnici Francesco Salpietro i Marinela Patrola Salpietro, doznaje Jutarnji.

  Naime, čini se da ni posljednja osuđujuća presuda za Horvatinčića, donesena u ožujku na Općinskom sudu u Šibeniku, nije prošla “kontrolu” na drugostupanjskom, Županijskom sudu u Zadru. Prema neslužbenim informacijama, prvostupanjska osuđujuća presuda ukinuta je iz formalnih, procesnih razloga, piše Jutarnji. 

  Treba istaknuti da odluka o podnesenim žalbama još nije otpremljena sa Županijskog suda u Zadru, tako da za sada nije bilo moguće dobiti službenu potvrdu. No, znakovita je i sama činjenica da ni nakon gotovo dva mjeseca, odnosno više od mjesec i pol, jer sjednica vijeća održana je u prvoj polovici rujna, odluke još nema. Istina je da propisanog roka za donošenje odluke nema, ali je, primjerice, isti sud prijašnju, tada oslobađajuću presudu ukinuo i odaslao nižem sudu u roku manjem od mjesec dana.

  Prema navodima Jutarnjeg lista, zadarski suci ovaj su put bili skloni potvrditi osuđujuću presudu, smatrajući da su sva činjenična utvrđenja nižeg suda pravilna te da bi došle u obzir samo manje preinake izrečene kazne od četiri godine i deset mjeseci zatvora. No, utvrdili su da je jedan od žalbenih navoda obrane, strogo formalne prirode, posve osnovan te da bi potvrđivanje presude bilo u suprotnosti s ustaljenom sudskom praksom. Konkretno, radi se o prigovoru da je predmet dovršen i nepravomoćno presuđen na stvarno nenadležnom sudu.

  Naime, Horvatinčiću se sudi za kazneno djelo izazivanja pomorske nesreće s dvoje smrtno stradalih, za koje je kaznenim zakonom iz 1997., koji je u vrijeme nesreće bio na snazi, zaprijećena zatvorska kazna od tri do deset godina. Zbog načela primjene blažeg zakona Horvatinčiću nije moguće izreći težu kaznu iako se kazneni zakon u međuvremenu više puta mijenjao te je za kazneno djelo za koje ga se progoni najprije povećana maksimalna kazna do 12, a potom i do 15 godina zatvora.

  Kao što je već pisao ŠibenikIN, Horvatinčićeva obrana na ročištu održanom u rujnu pred Županijskim sudom u Zadru iznijela je novi argument kojim pokušavaju srušiti presudu šibenskog suca Ivana Jurišića koji je zagrebačkog poduzetnika osudio na četiri godine i deset mjeseci zatvora.

  – Zbog promjena Kaznenog zakona nadležnost za djelo za koje ga se tereti sada je pod županijskim sudom, a ne općinskim na kojem je Horvatinčić osuđen. Dakle, Općinski sud u Šibeniku trebao je prekinuti postupak, proglasiti se nenadležnim i spis predati višem sudu – kazao je nedavno za ŠibenikIN odvjetnik zagrebačkog poduzetnika Branko Baica.

  Međutim, iako te izmjene zakona neće imati nikakav utjecaj na ishod suđenja Horvatinčiću, posljednje izmjene KZ-a, koje su stupile na snagu 4. siječnja ove godine, dovele su do promjene stvarne nadležnosti sudova za kazneno djelo koje se Horvatinčiću stavlja na teret. Naime, Općinski sudovi nadležni su za provođenje prvostupanjskih postupaka za kaznena djela za koje je zaprijećena zatvorska kazna do 12 godina zatvora.

  Posljednjim izmjenama KZ-a, kada je maksimalna kazna povećana do 15 godina, kazneno djelo za koje se progoni Horvatinčića prešlo je u nadležnost županijskih sudova. No, Općinski sud u Šibeniku, na kojem je u trenutku stupanja na snagu posljednjih izmjena KZ-a već bio u punom jeku i treći ponovljeni postupak, nije se oglasio stvarno nenadležnim, nego je suđenje privedeno kraju i Horvatinčić je u ožujku nepravomoćno osuđen na nepunih pet godina zatvora.

  Ako se Horvatinčiću bude sudilo četvrti put, sudit će mu se dakle na Županijskom sudu u Šibeniku.

  IZVORŠibenik IN
  Podijeli objavu

  Komentiraj

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.