400 litara dizela prolilo se po brodu i najvećim dijelom završilo u moru

Siniša Luković

445
Foto: Boka News

Na trajektu „Grbalj“ kompanije Pomorski  promet iz Herceg Novog, jučer oko 14.30 sati došlo je do većeg ekološkog incidenta kada se na palubu broda izlilo oko 400 litara dizel goriva iz oštećenog rezervoara jednog od šlepera koji je ukrcan na trajekt.

Prema neslužbenim informacijama, veći dio izlivenog goriva završio je u moru, ali to nije izazvalo reakciju Inspekcije sigurnosti plovidbe  Ministarstva prometa  i pomorstva iz Kotora, u čijoj je nadležnosti sprječavanje i kažnjavanje zagađenja mora s plovnih objekata.

Jučer, nismo mogli uspostaviti kontakt s glavnim inspektorom Željkom Lomparom koji nije odgovarao na telefonske pozive i SMS poruke, a iz menadžmenta kompanije Pomorski  promet kojem smo mailom poslali pitanja, kazali su da je izvršni direktor kompanije Dejan Ban odsutan i da će ga nastojati  kontaktirati i tijekom dana odgovoriti na novinarska pitanja. O ekološkom incidentu na „Grblju“ informirana je i Uprava pomorske sigurnosti Crne Gore.

Prema neslužbenim informacijama, šleper „mercedes“ s poluprikolicom-hladnjačom se ukrcavao na trajekt „Grbalj“ u Lepetanima. Zbog nepovoljnog kuta ukrcajne rampe na palubu trajekta što je izazvano visokim nivoom mora, šleper je ulazeći na brod, zakačio rampu svojim rezervoarom za gorivo i probio ga, zbog čega se po palubi „Grblja“ izlilo oko 400 litara dizel goriva, od čega je veći dio završio u moru.

Trajekt je odmah isplovio iz Lepetana i stigavši u Kamenare, iskrcao na obalu sve automobile osim oštećenog šlepera. „Grbalj“ je potom odmah opet isplovio i zaustavio se nasred južnog dijela tjesnaca Verige između Lepetana i Kamenara gdje je duže vrijeme brod plutao dok je posada trajekta, prema riječima očevidaca, prala palubu i s nje u more ispirala razliveno gorivo. Sve je pratio jak miris dizela koji se širio okolinom, do te mjere da su ga osjetili i žitelji  kuća u najvišim dijelovima Lepetana. Trajekt je potom opet pristao u Kamenarima gdje je šleper iskrcan s broda i parkiran na obali jer zbog probijenog rezervoara za gorivo, nije mogao nastaviti put, a posada je nastavila  čistiti i prati palubu trajekta.

Inspektor Željko Lompar nije uspio doći do materijalnih dokaza…

Inspektor sigurnosti plovidbe, Željko Lompar sinoć je za Boka News kazao da nije uspio doći do materijalnog dokaza da je bilo koja količina izlivenog goriva s trajekta dospjela u more.

Lompar se ogradio istakavši da govori na osnovu preliminarnih usmenih izjava posade broda i odgovornih u kompaniji Pomorski promet, odnosno vozača oštećenog šlepera i precizirao da se prema tim izvorima na palubu trajekta “Grbalj” prosulo samo oko 40-ak litara dizela, iako je vozač šlepera tvrdio da je u oštećenom rezervoaru bilo otprilike stotinjak litara goriva.

Lompar kaže da su prosutih 40-ak litara dizela članovi posade trajekta odmah pokupili posipajući gorivo piljevinom i kupeći ga krpama, te da po njihovim tvrdnjama nijedna kap nijedna nije dospjela u more.

Na pitanje zašto je onda trajekt više od sat vremena plutao usred tjesnaca Verige, dok je trajala operacija čišćenja odnosno zašto ako već nije bilo posipanja goriva u more čišćenje broda nije obavljeno u pristaništu u Kamenarima, Lompar je samo kazao da se “brod nije mogao čistiti uz obalu.”

On je dodao da će danas dobiti službene pisane izjave svih sudionika incidenta na osnovu kojih će tek onda moći napraviti svoj službeni inspekcijski izvještaj.

IZVORBoka News
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.