Već tri mjeseca ne dolazi brod za odvoz grita iz bivšeg Brodogradilišta

  411
  Foto: Radio Jadran

  Posljednji brod s gritom iz nekadašnjeg Brodogradilišta isplovio je za Španjolsku 6. kolovoza. U Bijeloj je spreman i očišćen grit za utovar na još tri do četiri broda, hale su pune, ali broda nema.

  Za status quo u ovom procesu, koji je počela francuska tvrtka “Valgo” u ožujku ove godine i koji bi trebao biti završen za 21 mjesec, odnosno do kraja 2020. godine, „krive“ su lokalne vlasti u Sevilli, kaže za Radio Jadran, predsjednik Udruženja francusko-crnogorskih poduzeća i direktor kompanije Valgo Montenegro, Rajko Uskoković:

  – Španjolci su promijenili lokalnu vlast i prolongiraju dozvole. Čekamo odgovor. U međuvremenu su stigle nostrifikacije za „izvoz“ 10 tisuća tona neopasnog grita iz bivšeg Arsenala. Ta količina bit će transportirana za Ukrajinu na dva broda – navodi Uskoković.

  Za razliku od bezopasnog grita, koji može ići u zemlje potpisnice Bazelske konvencije, dozvole za opasni neophodne su i od lokalnih vlasti.

  Njihova pravila su, kaže Ukoković, da jedna dozvola ne može glasiti na više od 40 tisuća tona, zato je došlo do zastoja u izvozu za Španjolsku.

  Po ugovoru s Vladom francuska kompanija Valgo treba tretirati 150 tisuća tona opasnog i bezopasnog otpada za 23 milijuna eura. Planirana dinamika da tri broda mjesečno odvoze opasni otpad nije ispoštovana, jer je do sada pošlo samo 7 brodova s oko 40 tisuća tona, ili polovina od planiranog za transport u Španjolsku.

  Na pripremi i utovaru grita angažirano je 25 bivših radnika JBB, koji sada rade čišćenje zemljišta, odnosno drugu fazu remedijacije tla. Ona podrazumijeva rušenje osam objekata i dekontaminaciju zemljišta ispod njih. ”Liječenje” tla, odvajanje zdravog i zagađenog zemljišta  od goriva i ulja do četiri metra dubine, te grita, bit će obavljeno na površini od 17 hektara u Bijeloj.

  Kompletna dekontaminacija tla moguća je tek kada bude uklonjena čitava količina

  Predsjednik i generalni direktor „Valga“, Francois Buche ranije je kazao da je riječ o velikoj količini grita koja se taložila 40 ili 50 godina. Najbolji način za odvoz je brodski prijevoz, jer je tako zaštićena životna sredina, ali je i ekonomski  najisplativije. Španjolci će ga, nakon prerade, iskoristiti kao građevinski materijal.

  Podsjetimo da su Vlada i konzorcij Damen-Porto Montenegro prije godinu potpisali koncesijski ugovor na 30 godina za privredno korištenje brodogradilišne luke Bijela. Na mjestu bivšeg Brodogradilišta planirano je otvaranje centra za servis jahti i mega jahti i ulaganje od 20 milijuna eura.

  IZVORRadio Jadran
  Podijeli objavu

  Komentiraj

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.