Hoće li i kada Luka Zelenika biti alternativa Luci Kotor?

  Slavica Kosić

  253
  Foto: Slavica Kostić

  Hercegnovska Gradska luka godinama se ne koristi na odgovarajući način iako je interes  grada i države da se ovaj prostor  uredi jer euro uložen u nautički turizam vraća se višestruko,  kaže direktor Agencije za gazdovanje Gradskom lukom Božo Ukropina.

  Očekuje da će uskoro Agencija na kvalitetan način riješiti pitanje korištenja gradske luke, odnosno akvatorija Škver jer je pokrenuta procedura za dobivanje koncesije na 12 godina.

  “Mora se na zakonit i validan način uspostaviti upravljanje lukom da bi se moglo govoriti o bilo kakvom ulaganju“, navodi  Ukropina uvjeren da bi grad i lokalno stanovništvo imali beneficije od toga.

  Podsjećamo da je prije desetak godina idejni projekat rekonstrukcije i uređenja lučkog akvatorija u zoni Škver Herceg Novi, napravio Studio Grad iz Podgorice i na oko 80 tisuća kvadrata planirao proširenje  luke i uređenje prostora oko nje.

  “Plan između ostalog predviđa zaštitu luke sa zapadne strane od tramontane, uređenje sustava vezova i pontona što neće biti lako realizirati u kratkom roku, ali se od nečega mora početi. Ako rješavate i gradite dio po dio, na kraju ćete doći do rješenja”, uvjeren je Ukropina, ustvrdivši da će biti  mjesta i za komunalne vezove,  ribare i za jedriličare.

  Zaštita lukobrana sa vanjske snage jer trpi velike udarce nevera i juga, a ni jedan kamen u tom dijelu godinama nitko nije postavio, uz proširenje kapaciteta luke (postavljanje pontona) u dijelu od novog bazena, su prema mišljenju Ukropine, prioritetni zadaci. Postoje prijedlozi i da se sa vanjske strane lukobrana kada se “ojača”,  napravi pristanište  koje bi ljeti, od svibnja do rujna, moglo primiti veća plovila.

  Najveći brod koji je uplovio u luku bio je dug 53 metra, a prosječna dužina turističkih brodića koji su najbrojniji je oko 35 metara.

  Ukropina ističe da nedostaju komunalni vezovi gdje domaće stanovništvo može vezati plovila pod uvjetima koja je propisano pravilnikom Morskog dobra. “Sustav sidrišta u luci posljednjih godina rađen je bez plana, jer godinama tim dijelom akvatorija nije upravljano na pravi način, pa se sidrio tko je gdje htio, a blokovi za sidrenje spuštani su čak i na plovnom putu”, objašnjava Ukropina.

  “Dubrovčani su prije dvije godine izgradili prvu fazu komunalne lučice Batala sa šest plivajućih pontona sidrenog sustava dugih ukupno 600 metara za 500 vezova za domaće korisnike, u što su uložili 12 milijuna kuna koji će biti vrlo brzo vraćeni s cijenom od oko  200 kuna po dužnom metru plovila” navodi Ukropina.

  Nedavno je hercegnovska lokalna vlast predstavila mapu investicija koja nudi investitorima 15 projekata posebno značajnih za unaprjeđenje kvaliteta života Novljana, u smislu razvoja infrastrukture, otvaranja novih radnih mjesta i uvođenja naprednih tehnologija. Između ostalih to je i nautički turizam na Škveru, ali o veličini investicije za jedan projekat,  nije bilo riječi.

  Gradska luka godinama bez mokrog čvora

  Izgradnja morskog čvora na Škveru, bez koga je nezamisliv kvalitetan razvoj nautičkog turizma, najavljuje se godinama, ali ideja nije realizirana ni ove sezone.

  “Poduzeće Vodovod i kanalizacija bilo je spremno uložiti sredstva u ugradnju mokrog čvora. Bio bi to objekt u mediteranskom stilu od oko 35 metara kvadratnih s toaletima, tuševima i strojevima za pranje i sušenje robe. Problem je kanalizacija koja bi se morala riješiti sustavom pumpi, što nije neizvodljivo”, objašnjava Ukropina ne navodeći kada bi objekt mogao biti izgrađen.

  Manje čartera

  Iako je broj plovila koji je ove godine koristio usluge luke bio manji od prošlogodišnje rekordne sezone, u Agenciji za upravljanje gradskom lukom su zadovoljni. Do 1. studenog kada je i završila nautička sezona u luku je uplovilo 1.600 plovila, dok je lani taj broj bio dvije tisuće. Ukropina objašnjava da je ove godine manje čartera u luci i da nemaju klijente koji su ostajali dva tri mjeseca. Po nekim pokazateljima iz okruženja, čarter je manji i u Budvi i Kotoru.

  Neki klijenti  su se preselili u novu marinu Lazure u Meljinama.

  “Mi smo jeftiniji što se tiče dnevnog veza, ali smo ograničeni brojem i ne možemo ponuditi povoljnosti kao veće marine. Smatram da nas marina Portonovi u Kumboru ne može ugroziti jer su oni predviđeni za visoko platežnu klijentelu“, naveo je Ukropina.  S druge strane povećan je broj izletničkih brodova koji su u Herceg Novi dnevno dovodili i preko 2.000 turista.

  “To daje jednu živost luci, turisti obilaze Stari grad, tvrđave, muzej a svakako je dobra reklama za grad jer se jedan broj odluči da kasnije izabere Herceg Novi za odmor”, kazao je Ukropina.

  Vijek i po gradskog mula

  Gradsku  luku u Herceg Novom 70-tih godina devetnaestog stoljeća izgradila je Austro Ugarska koja je tada upravljala Bokom, a današnje gabarite dobila je 50-tih godina prošlog vijeka. Lukobran je dug 200 metara, a širina je od 6 do 15 metara.

  IZVORBoka News
  Podijeli objavu

  Komentiraj

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.