U Pomorskoj školi Bakar izloženi rijetki plovidbeni priručnici iz 14. i 15. stoljeća

  Sanja Gašpert

  234
  Foto: Marko Gracin

  U crkvi sv. Margarete u Bakru svečano je otvorena izložba »Portulani i izolari Pomorske škole Bakar«, autora prof. Bore Štrpca, na kojoj posjetitelji mogu razgledati portulane i izolare koji potječu iz 14. i 15. stoljeća. Riječ je o izložbi rijetkih plovidbenih priručnika koji su u posjedu škole, a koristili su se za sigurnu plovidbu i pomorsku orijentaciju krajem 13. i početkom 14. stoljeća. Izložen je plovidbeni priručnik star više od 400 godina i karta iz 1764. godine. Kako je kazao autor izložbe prof. Boro Štrbac, izložen je i dio vrijednih povijesnih pomorskih materijala, odnosno priručnika bakarske obitelji Vernić, ali i plovidbeni materijali koje je Školi darivao kapetan Josip Janković, piše Novi list.

  Karte i makete

  Plovidbeni priručnik (izolari) »Viaggio da Venetia a Constantinopoli« potječe iz 1598. godine, a karta »Carte de la mer Mediterranee« tiskana je u Marseilleu 1764. godine. Kako je rekao, kapetan Janković odlučio je darovati vrijedne karte jer je za znanje koje je stekao zahvalan Pomorskoj školi. Karte je našao u obiteljskoj kući njegove majke koja potječe iz poznate obitelji pomoraca s Korčule, De Fabris. Također, za potrebe izložbe svoje makete brodova posudio je i poznati brodomaketar Luciano Keber. Boro Štrbac zahvalio je crkvi sv. Margarete na prostoru za postavljanje izložbe, kao i Gradu Bakru i Primorsko-goranskoj županiji koji su pomogli u realizaciji same izložbe.

  Nazočnima se obratio i ravnatelj Pomorske škole Bakar Gordan Papeš, koji je istaknuo da je izložba dio aktivnosti u sklopu obilježavanja 170. godina osnutka Pomorske škole Bakar, u okviru kojih je nedavno u Rijeci predstavljena i monografija »Pomorska škola Bakar, 170 godina, 1849. – 2019.«, čiji su autori profesori Boro Štrbac i Snježana Višić koji pišu povijest škole komparirajući događanja u školi sa svjetskim dostignućima u prirodnim, društvenim i pomorskim znanostima, a u čijoj je izradi potporu dalo nastavno osoblje škole. Također, u sklopu obilježavanja vrijedne obljetnice, sutra, 11. listopada, u Domu kulture Matija Mažić u Bakru, s početkom u 12 sati bit će održana svečana akademija, pod visokim pokroviteljstvom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

  Najstarija strukovna škola

  Pomorska škola Bakar najstarija je strukovna škola u Hrvatskoj, ali i jedno od najstarijih europskih pomorskih učilišta. Utemeljena je 1849. godine, iako obrazovanje u Bakru seže mnogo dalje. Zgrada u kojoj danas djeluje škola izgrađena je 1903. godine, iste godine kada je izgrađena prva letjelica na mehanički pogon. Dana 5. rujna 1849. godine otvorena je Nautička škola koja je djelovala u staroj pučkoj školi nasuprot kaštela. Godine 2013. godine Pomorska škola Bakar proglašena je školom godine u Primorsko-goranskoj županiji, a u posljednjih pet godina Županija je investirala 11 milijuna kuna, čemu treba dodati i sedam i pol milijuna kuna za gradnju sportske dvorane. Također, rad Škole pomaže i Grad Bakar. Bakarska škola jedina je škola koja ima svoj brod te škola koja ima svoj učenički dom.

  IZVORNovi list
  Podijeli objavu

  Komentiraj

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.