Poljska dobiva novi brodski kanal

283
Foto: Besix

Poljski pomorski ured u Gdyniji potpisao je ugovor vrijedan 187 milijuna eura (205,4 milijuna dolara) za razvoj brodskog kanala preko Vistla Spita koja odvaja lagunu Visle od Gdańskog zaljeva.

Zajedničko ulaganje Besix – NDI Grupa bit će odgovorna za realizaciju projekta koji ima za cilj olakšati pomorski promet i ojačati lučka postrojenja Elblag smanjujući udaljenost između luke i Baltičkog mora i učiniti ga dostupnim većim brodovima.

Radovi uključuju izgradnju dvaju lukobrana, kanala, dva rotirajuća mosta preko ustave, četiri zapornice, zgrade, uređenje okoliša kao i susjednih prometnica i nasipa.

Također će biti razvijen umjetni otok od 190 hektara unutar lagune Visle.

Kanal se proteže na više od 1,5 kilometara sa širinom od 25 do 120 metara. Smještena u Gdanskom zaljevu, dva lukobrana imaju duljinu od 1.014 i 568 metara i tvore zaštitnu luku.

Očekuje se da će radovi započeti 2019. godine, a biti završeni 2022. godine.

„Ovo je vrlo zanimljiv projekt, a njegova izgradnja bit će još jedan hidroinženjerski poduhvat koji će NDI dovršiti u suradnji s BESIX-om. Već smo izgradili kontejnerski terminal DCT2 u luci Gdansk i naša je suradnja bila vrlo dobra”, komentirala je Małgorzata Winiarek-Gajewska, izvršna direktorica NDI-a.

RI

IZVORWorld Maritime News
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.