Francuske banke dale ponudu za preuzimanje Bourbona

A. Z.

813
Foto: Ilustracija / Wikimedia Cavernia CC BY-SA 4.0

Francuski offshore div Bourbon, koji je u posljednje vrijeme pod pritiskom, jučer je zatražio obustavu uvrštenja na burzu Euronext u Parizu, budući da se pojavila ponuda za preuzimanje.

Tvrtka je od kolovoza pod restrukturiranjem kojeg vodi sud, a opterećena je velikim dugovima, od kojih veliki dio duguje kineskim financijskim institucijama.

Bourbon je u jučerašnjem priopćenju naveo kako je grupa francuskih banaka dala ponudu za preuzimanje tvrtke Bourbon Corporation, s tim da će uskoro stići i druge ponude za preuzimanje.

“Budući da je administracija suda mogla primiti druge ponude za preuzimanje ili nastavak, kompanija Bourbon zatražila je od Euronexta Paris da obustavi uvrštenje dionica s jučerašnjim danom pa dok Trgovački sud ne dovrši analizu različitih opcija”, izjavio je Bourbon u priopćenju.

Preko milijardu dolara obveza

Posdjetimo, Bourbon Corporation je krajem srpnja izjavio da je podnio zahtjev za pokretanje postupka reorganizacije pod nadzorom suda na Trgovačkom sudu u Marseillesu, a koji je uslijedio nakon što je sud odbio zahtjev da Bourbon uđe u postupak zaštite.

U nizu pisama poslanih 18. srpnja 2019. godine, kineska grupa ICBC Leasing izrazila je namjeru da će zahtijevati od tvrtke Bourbon Corporation podmirenje svih neplaćenih najmova do 2026. godine kao dio garancije koja se pruža ugovornim kompanijama, a koje su dospjele na naplatu. Uzimajući u obzir da usprkos ovim pozivima na jamstvo, nije bio u stanju izvršiti plaćanja, Bourbon Corporation je podnijela zahtjev za zaštitni postupak.

Prema francuskom zakonu o stečaju, postupak zaštite namijenjen je dužnicima koji su u financijskim problemima, ali još nisu insolventni, da se reorganiziraju i restrukturiraju pod zaštitom suda.

Međutim, 24. srpnja Trgovački sud u Marseillu odbio je taj zahtjev smatrajući da su jamstva koja je aktivirala kineska tvrtka ICBC Leasing dokaz da je Bourbon Corporation nesolventan od tog datuma.

Bourbon Corporation je izjavio kako je „primio na znanje ovu sudsku odluku i izvukao potrebne zaključke te zatražio postupak reorganizacije“.

Tvrtka je dodala da se postupak reorganizacije odnositi samo na holding Bourbon Corporation, a ne i na operativne kompanije, koje će moći nastaviti normalno poslovanje i zadovoljavati potrebe kupaca. Postojeće obveze holdinga trenutno iznose 900 milijuna eura, odnosno nešto više od milijardu dolara.

Bourbon Corporation kaže kako je njegov cilj očuvanje operativnih aktivnosti Grupe kako bi aktivno sudjelovao u nadolazećem oporavku duboko promjenjivog tržišta i napominje da su pozivi na garancije ICBC Leasinga upućeni usprkos neprekidnim prijateljskim pregovorima o financijskom restrukturiranju.

U postupcima reorganizacije, Bourbon će obratiti posebnu pozornost na pozitivan ishod pregovora sa svojim vjerovnicima.

Postupak reorganizacije kolektivni je postupak kojim se zamrzavaju obveze koje su postojale na početku postupka tijekom razdoblja promatranja i može trajati do 18 mjeseci. Svrha ovog postupka je omogućiti dužniku da predstavi plan za nastavak svojih aktivnosti reorganizacijom svog duga, koji se može raspodijeliti na razdoblje od najviše 10 godina, i osigurati njegov oporavak.

Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.