Norveška: Olupina nasukanog teretnog broda izrezana i uklonjena

237
Foto: BOA Offshore

Olupina teretnog broda za generalni teret M/S „Osfjord“, nasukana prije više od godinu dana kod Norveške, uklonjena je, izjavio je norveški vlasnik offshore brodova za opskrbu BOA Offshore.

Brod se nasukao u vodama Linesoye, sjeverno od Trondheima u Norveškoj, u jutarnjim satima 22. rujna 2018. godine. U vrijeme incidenta brod je plovio u smjeru juga od Brønnøysunda do Kristiansunda.

„Osfjord“ je pretrpio kvar motora u otežanim vremenskim uvjetima i nasukao se na obali Trøndelaga, a članove posade je evakuirao helikopter.

Bilo je nekoliko pokušaja uklanjanja broda, ali zbog njegovo stanja, nepovoljnih vremenskih prilika na mjestu događaja, operacije nisu bile uspješne.

Stoga su razmotrene alternativne metode uklanjanja i u srpnju 2019. godine BOA Offshore predstavila je prikladnu metodu i dobila ugovor za obavljanje kompletnog uklanjanja olupine.

Naime, tvrtka je olupinu razrezala na šest sekcija. Svaka od njih je tada podignuta na brod „Boabarge 42“ pomoću mobilne dizalice prije transporta svih sekcija u rezalište.

Tijekom operativnih mjera postavljene su barijere i stanje se neprekidno nadgledalo kako bi se izbjeglo izlijevanje.

Kompletno uklanjanje olupine, uključujući čišćenje otpada s morskog dna i obalne linije, izvršeno je za 26 dana “na zadovoljstvo klijenta i vlasti”, izjavila je BOA Offshore.

IZVORWorld Maritime News
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.