Glavna skupština Jadroplova odlučivat će o dokapitalizaciji

  513
  Foto: Seebiz

  Dioničari splitskog Jadroplova na glavnoj bi skupštini, koja je sazvana za 11. studenoga, trebali dati ovlast Upravi da, uz suglasnost Nadzornog odbora, poveća temeljni kapital do najviše 40,9 milijuna kuna, izdavanjem novih dionica, te odobriti strateškom partneru da te nove dionice stekne bez obveze objavljivanja ponude za preuzimanje.

  Jadroplov je, naime, u ponedjeljak putem Zagrebačke burze objavio poziv za glavnu skupštinu, na kojoj dioničari trebaju donijeti odluku da se prošlogodišnji gubitak tog brodara u iznosu od 34,02 milijuna kuna pokrije iz poslovanja tvrtke u budućim razdobljima, kao i odluke koje bi omogućile ulazak strateškog partnera kroz dokapitalizaciju tvrtke.

  Dioničari tako trebaju donijeti odluku kojom bi dali odobrenje Upravi da, uz suglasnost Nadzornog odbora, u roku od pet godine poveća temeljni kapital za maksimalan iznos od 40,9 milijuna kuna, što predstavlja manje od polovine iznosa temeljnog kapitala u trenutku donošenja odluke na skupštini.

  Uz to, dioničari trebaju donijeti i odluku o isključenju prava prvenstva dioničara pri upisu novih dionica prilikom odobrenog povećanja temeljnog kapitala, kao i odluku o odobrenju strateškom partneru da može steći dionice bez prava obveze objavljivanja ponude za preuzimanje.

  Uprava u izvješću o razlozima dokapitalizacije i isključenja prava prvenstva dioničara podsjeća da je “Planom restrukturiranja predviđena privatizacija putem dokapitalizacije kroz pronalaženje odgovarajućeg/odgovarajućih strateških partnera, čime bi se, kroz dokapitalizaciju ili na druge pogodne načine, omogućilo društvu postizanje konkurentnosti na međunarodnom tržištu, prije svega kroz sanaciju gubitaka, restrukturiranje obveza te ulaganje u imovinu, nužno za opstanak društva i nastavka poslovanja”.

  Odlukom da se da odobrenje Upravi za povećanje temeljnog kapitala u novcu izdavanjem novih dionica, kako se obrazlaže, “omogućuje se, prije svega, privatizacija, a potom i mogućnost za potencijalne strateške partnere (uključujući i postojeće, manjinske dioničare) ulaska u kapitalnu strukturu društva, što se ukazuje nužnim, obzirom na nisku konkurentnost društva na međunarodnom tržištu, unatoč enormnim naporima koji su poduzeti u svrhu smanjivanja troškova operativnog poslovanja te podizanja razine poslovnih prihoda, a koji napori nisu ostali bez učinka”.

  Naime, da bi Jadroplov opstao na tržištu potrebna su značajna ulaganja u imovinu te saniranje gubitaka društva, a njegove obveze podmiriti ili restrukturirati. Takve operacije tvrtka nije u mogućnosti postići bez strateškog ulaganja od strane zainteresiranog partnera, po mogućnosti nekoga tko je dobro upoznat s okolnostima i zakonitostima koje vladaju na specifičnom tržištu međunarodnog pomorskog prijevoza, naglašava se u obrazloženju.

  Preduvjet za to je privatizacija, pri čemu se navodi da su, s obzirom na brojne dosadašnje pokušaje prodaje Jadroplova, u različitim modalitetima, Uprava i Nadzorni odbor uvjereni kako će se pronalazak strateškog partnera i njegovo ulaganje u tvrtku, najjednostavnije realizirati upravo davanjem ovlasti Upravi da, uz suglasnost Nadzornog odbora, poveća temeljni kapital izdavanjem novih dionica, budući da je Uprava najbolje upoznata s okolnostima i trendovima na tržištu te je u mogućnosti pronaći najbolju opciju za tvrtku.

  Podsjeća se također da je Programom restrukturiranja bila predviđena privatizacija tijekom prošle godine, i to putem dokapitalizacije, ali i da s obzirom na rokove za realizaciju (prvi krug privatizacije u listopadu 2018. godine a drugi u siječnju 2019. godine) taj proces nije ni započeo pa Uprava i Nadzorni odbor smatraju nužnim modificirati model privatizacije i pronalaska strateškog partnera.

  IZVORSeebiz
  Podijeli objavu

  Komentiraj

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.