Bulker spasio ribare koji su plutali u zapadnom Pacifiku

311
Foto: Wallem

Brod za rasute terete “ISL Star”, kojim upravlja Wallem, spasio je 14. kolovoza osam indonezijskih ribara čije je brod ostao bez pogona u zapadnom Tihom oceanu. Kad je “ISL Star” stigao na mjesto događaja, drveni “Hallelujar” od 60 stopa već je deset dana plutao sjeverno od Palaua i ponestalo mu je hrane i vode.

Nakon što je “Hallelujar” počeo plutati, jedan član njegove posade napustio je plovilo motornim čamcem kako bi pokušao doći do ribarskog broda “Kensei Maru 3” koji je bio u blizini. “Kensei Maru 3” ga je spasio, ali nije uspio pronaći brod koji je plutao i uputio je poziv u pomoć u ime “Hallelujara”. Američki koordinacijski centar Obalne straže Guam (RCC Guam) i japanska Obalna straža u Okinawi koordinirali su s “Kensei Maru”, a RCC Guam je pokrenuo misiju potrage i spašavanja.

Kako bi pomogao u SAR operaciji, RCC Guam je poslao AMVER zahtjev za pomoć svim brodovima u blizini područja pretraživanja. “ISL Star” je primio poruku i preusmjerio svoje komercijalno putovanje. Kad je stigao na posljednji prijavljeni položaj “Hallelujara”, nije pronašao nikakve znakove nestalog broda.

Obalna straža je ujutro 14. kolovoza, poslala SAR zrakoplov HC-130 Hercules iz Pohnpeija u Mikroneziji kako bi obavio potragu i spustio neophodne zalihe na “Hallelujar”. Američke zračne snage također su pomogle slanjem strateškog bombardera B-52 iz Guama za provođenje zračne pretrage. HC-130 je pronašao brod koji pluta, dostavio teret i kontaktirao “ISL Star” kako bi koordinirao spašavanje.

“Star” je još jednom prošao tim područjem se i našla plutajući brod oko 13.20, a sama operacija spašavanja je završila oko 16 sati. Svih osam ribara sigurno je prebačeno na brod, a “ISL Star” je zaplovio prema Palauu kako bi ribare prevezao na kopno.

“Bilo je to prvo iskustvo cijele moje posade i mene u spašavanju života na moru. Zaista sam ponosan što smo uspjeli spasiti živote osam članova posade ribarskog broda”, rekao je kapetan A. Misra, zapovjednik “ISL Stara”.

“U takvim situacijama važno je zajedničko djelovanje, a kroz podršku američke Obalne straže i tima Wallema na kopnu uspjeli smo koordinirati odgovor i uspješno spasiti osam pomoraca. Pamtit ću taj trenutak do kraja života. “

“Ovo je sjajan primjer zašto je timski rad toliko važan u operacijama traganja i spašavanja u ovoj regiji”, rekao je poručnik Jonathan Girot, službenik za odnose s javnošću sektora Guam.

“Naporima američke Obalne straže, američkih zračnih snaga, Obalne straže Japana i dobrih Samaritanaca uspjeli smo brzo locirati “Hallelujar” i koordinirati odgovor na pogibeljnu situaciju”, dodao je Girot.

RI

IZVORMaritime Executive
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.