EU financira inicijativu autonomnog brodskog prijevoza za europske vode

502
Foto: Rolls-Royce

Europska komisija objavila je novo financiranje autonomne pomorske inicijative za europske vode.

U okviru projekta pod nazivom Autoship, izgradilo bi se i upravljalo dvama daljinski upravljanim brodovima bez posade, zajedno s potrebnom infrastrukturom za kontrolu i upravljanje na obali, te bi se demonstrirala tehnološka razina spremnosti 7 – prototip sustava u operativnom okruženju.

U trajanju od tri i pol godine, projekt ima proračun od 27,6 milijuna eura, od čega bi 20,1 milijun eura osigurala EU.

Testiranje će se obaviti tijekom dvije pilot-demonstracijske kampanje usmjerene na mobilnost robe od Baltičkog koridora do velike morske luke i zaleđa EU. Autoship će izgraditi dva europska pružatelja tehnologije, Rolls Royce i Kongsberg, kako bi stvorili jači europski klaster.

Očekuje se da će razvoj ubrzati sljedeću generaciju autonomnih brodova demonstrirajući u stvarnom okruženju brodove na kratkim relacijama i autonomne brodove na unutarnjim plovnim putovima, navodi Europske komisije.

Tehnološki paket uključivao bi potpuno autonomnu navigaciju, samodijagnostiku, prognostiku i raspoređivanje operacija, kao i komunikacijsku tehnologiju koja omogućuje istaknutu razinu kibernetičke sigurnosti i integriranje plovila u nadograđenu e-infrastrukturu. Paralelno s tim, razvit će se digitalni alati i metodologije za projektiranje, simulaciju i analizu troškova za cijelu zajednicu autonomnih brodova.

“Visoka ambicija je isporučiti tehnologiju na tržište u 5 godina poticanjem oceanskog i interkontinentalnog brodskog prijevoza bez posade. To je ambicija s čvrstom bazom u uključenom vrijednosnom lancu te financijskoj i komercijalnoj predanosti “, kazala je Europska komisija.

RI

IZVORWorld Maritime News
Podijeli objavu

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.