Bez kvota za ulov tune i bez posla ostaje 200 ljudi

  Krešimir Bukvić

  417
  Foto: Arif Sitnica / Marin Gospić

  Novi će Pravilnik o ribolovu plavoperajne tune, za koji je savjetovanje otvoreno još svega tjedan dana, ugroziti egzistenciju preko 200 ljudi, naglasio je danas u gradskoj luci predsjednik Udruge plivaričara tunolovaca Edison Boško. Kolege i on okupili su se kako bi, kako je nastavio u svom obraćanju novinarima, upoznali javnost s izmjenama spomenutog Pravilnika, slijedom kojeg će od stupanja na snagu velik broj tunolovaca izgubiti svoje dozvole za ribolov i ulovne kvote.

  – Novi Pravilnik predviđa raspodjelu kvota samo onim brodovima koji su u protekle četiri godine imali ulove. A kako mi nismo u tom proteklom razdoblju zbog premalenih kvota po brodu koje su nam dodijeljene prošlim Pravilnikom bili u prilici ići u ulov, jer je trebalo sakupiti kvote od 5-6 brodova s obzirom da su bile malene kako bi mogli isploviti, mi smo te svoje kvote ustupali drugima što nas je dovelo u ovu situaciju da ćemo ostati bez kvota. Kako bi iznijeli svoje viđenje stvari tražili smo sastanak s ministrom Tolušićem još prije osam mjeseci, no do njega nije došlo, a sve je u njegovim rukama jer on odlučuje tko će izaći, a tko ne na more, rezimirao je Boško i dodao kako Ministarstvo treba uzeti u obzir i to da su njihovi brodovi rađeni i na temelju državnih potpora.

  – Nakon ovog pravilnika naši brodovi neće moći na more i vrijediti će i 50 posto manje. Mislim da je trebalo imati više sluha za ovu situaciju, zaključio je Boško.

  Udrugu plivaričara tunolovaca čini 19 brodova od Zadra do Korčule i do sada su imali 35 posto ukupne kvote Hrvatske, a po novom Pravilniku, spomenuto, neće imati nikakav udio u ovogodišnjoj kvoti od 870 tona tune. Ta će se kvota raspodijeliti proporcionalno udjelu u ulovu u protekle četiri godine ribarima, konkretno tvrtkama “Kali tuna”, “Jadran tuna”, “Pelagos net farma”, “Sardina” i “Teši tunolov”. Novi Pravilnik predviđa i pooštrene uvjete za ustupanje kvota s jednog broda na drugi, odnosno samo u slučaju teške havarije ili kvara, što se mora i dokazati Upravi za ribarstvo.

  IZVORZadarski list
  Podijeli objavu

  Komentiraj

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.