Otkrivač broda kod Paga novi predsjednik Zajednice HGK

  184
  Foto: HGK

  Na izbornoj sjednici Zajednice ronilačkog turizma HGK, održane u sklopu Konferencije nautičkoga turizma u Splitu, za predsjednika Zajednice izabran je Vedran Dorušić.

  Riječ je o članu Diving centra Foka koji je u srpnju pokraj Paga pronašao potopljeni broj za koji se pretpostavlja da potječe iz 1. stoljeća pr.Kr. Nakon pronalaska pokrenuo je inicijativu internetske stranice na kojoj će biti moguće pratiti live stream kamera postavljenih na brodu.

  „Za sljedeće razdoblje cilj nam je završiti posao na donošenju pravilnika o Sigurnosti ronjenja u suradnji s Ministarstvom pomorstva, mora i infrastrukture. Također treba u suradnji s Ministarstvom kulture uvesti promjene u sustav odobrenja za podvodna kulturna dobra, povećati broj, tj. ne ograničiti ih te uvesti fiksne cijene odobrenja. Krajnja želja je uvođenje ulaznica, po modelu nekih nacionalnih parkova. Uz rješavanje zakonske regulative, cilj nam je i nastaviti promovirati Hrvatsku kao ronilačku destinaciju,” rekao je Dorušić povodom reizbora na čelo Zajednice ronilačkog turizma HGK, najavljujući ključne aktivnosti Zajednice u budućnosti. Za njegovog zamjenika izabran je Leo Luši.

  Prema istraživanju Tomas Ljeto 2017. Instituta za turizam ronjenje je motiv za dolazak u Hrvatsku za više od 6% ispitanika, dok prilikom odabira aktivnosti za vrijeme boravka 16,3% gostiju bira ronjenje. Najviše ih je u skupini do 29 godina, njih 20%. Prema podacima jedne od vodećih svjetskih organizacija u ronjenju Padi, tijekom posljednjih 20 godina svake godine certificiraju preko 900 tisuća novih ronioca. Jedna od vodećih destinacija za ronjenje u svijetu je Egipat, kojemu ronilačka atrakcija i olupina potopljenog broda SS Thistlegorm donosi više prihoda od piramida u Gizi.

  IZVOR057info.hr
  Podijeli objavu

  Komentiraj

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.