Crnoj Gori od luka i marina preko dva i pol milijuna eura

  Dnevne novine

  173
  Foto: Barinfo

  Crna Gora je prošle godine od koncesija za korištenje luka i marina prihodovala 2,62 milijuna eura, navodi se u Informaciji o aktivnostima u području koncesija.

  Prema pregledu naknada, barskim kompanijama Port of Adria i Ocean Montenegro naplaćeno je 798.862 eura, odnosno 52.128, što je ukupno 850.991 euro.

  “Lukama Ваг i Kotor je na osnovi 1.038 izdanih rješenja za upotrebu obale, brodsku ležarinu i sidrenje u lukama naplaćeno 1,77 milijuna, točnije 1,56 milijuna za luku u Baru, odnosno 258.544 eura za kotorsku luku”, navodi se u dokumentu koji je Vlada usvojila na sjednici prošlog tjedna.

  Lučka uprava je prvu koncesiju dodijelila prije devet godina tvrtki Ocean Montenegro koja je prošle godine, shodno ugovoru, platila fiksni dio koncesijske naknade od 31.163 eura. Varijabilni dio, u odnosu na ostvareni prihod Ocean Montenegra za 2017. godinu, iznosio je 20.965 eura.

  “Koncesionar pozitivno posluje, a tekuće obaveze se uredno servisiraju. Kompanija je flotu unaprijedila kupovinom remorkera „Aran“, koji po karakteristikama može da se koristi i izvan akvatorija Crne Gore”, ocijenjeno je u izvještaju.

  Uprava je narednu koncesiju dodijelila poduzeću Port of Adria 2013. godine za korištenje luke i obavljanje lučkih djelatnosti, opravku, financiranje, održavanje kontejnerskih terminala i generalnog tereta.

  “Za prošlu godinu fiksna koncesijska naknada Port of Adria iznosila je 512.000, a varijabilna 286.862 eura”, navodi se u dokumentu.

  Od radova je preostala izgradnja rekonstrukcija Gata 1 obalnog zida u koju je do kraja prošle godine uloženo 1,68 milijuna eura. Procjena je da će predviđeni iznos od dva milijuna eura za rekonstrukciju Gata 1 biti 2,5 milijuna tako da će ukupan iznos investicija, sa završetkom radova, biti 14 milijuna eura.

  RI

  IZVORBarinfo
  Podijeli objavu

  Komentiraj

  Please enter your comment!
  Please enter your name here

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.